Στις 12 Οκτωβρίου οι κινητές μονάδες εμβολιασμών θα βρεθούν σε Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη (46,97%), στις 13 σε Πέλλα και Δράμα και στις 14 του μήνα σε Φλώρινα και Σέρρες – Έως και 12πλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους ανεμβολίαστους – Ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών δεν έχει κάνει το εμβόλιο

Με στοχευμένες κινήσεις επιχειρείται η ενίσχυση του ανοσίας του πληθυσμού έναντι της COVID-19, που σήμερα εκτιμάται σε 58,67%, αλλά και των ευάλωτων ομάδων ειδικότερα.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στις ηλικίες 50 ετών και άνω και τους χρονίως πάσχοντες, με προϋπόθεση τη συμπλήρωση εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Στο επίκεντρο ωστόσο της επιχείρησης «Ελευθερία» παραμένει ο εμβολιασμός των ανθρώπων που έχουν αρνηθεί τη θωράκισή τους από τον επικίνδυνο κορωνοϊό.

Η Βόρεια Ελλάδα, πυρήνας της πανδημίας σήμερα, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της εκστρατείας. Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που απαρτίζουν Μακεδονία και Θράκη, οι 11 βρίσκονται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς όπου, με εξαίρεση την τελευταία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά ή βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το 51%.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 12 Οκτωβρίου οι κινητές μονάδες εμβολιασμών θα βρεθούν σε Πιερία (εμβ. κάλυψη 42,36%), Κιλκίς (41,71%) και Ξάνθη (46,97%), στις 13 σε Πέλλα (46,73%) και Δράμα (43,32%) και στις 14 του μήνα σε Φλώρινα (47,56%) και Σέρρες (46,45%).

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους – Έως και 12πλάσιος ο κίνδυνος θανάτου

Έως και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου έχουν οι ανεμβολίαστοι συγκριτικά με τους εμβολιασμένους 60 ετών και άνω αν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικιακές ομάδες κινδύνου που, ενώ βρέθηκαν ψηλά στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, δεν επέλεξαν την προστασία τους από τον φονικό ιό.

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, επισήμανε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρότι γνωστό πως ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης είναι 20πλάσιος συγκριτικά με το νεότερο πληθυσμό. Εν αντιθέσει, σε χώρες που λύγισαν από την πανδημία όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα ποσοστά για την ηλικιακή ομάδα αγγίζουν το 100%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «ανεμβολίαστης» Β. Ελλάδας, που σήμερα νοσηλεύει στα νοσοκομεία της 460 μη εμβολιασμένους ασθενείς σε απλές κλίνες και 113 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, με κάλυψη συνολικά 96%), σε σύνολο 570 και 123 ασθενών αντίστοιχα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών που καλύπτουν Μακεδονία και Θράκη, ένας σχεδόν στους τρεις από τους 30 συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σήμερα, κατέληξε σε κάποιο από τα νοσοκομεία της.

«Η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί το σημαντικότερο όπλο», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας τον σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου παρίστανται μόνο εμβολιασμένοι. Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι, χάρη στους εμβολιασμούς, «η ένταση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη και η πίεση στα νοσοκομεία πολύ πιο διαχειρίσιμη» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σταθερή με διακυμάνσεις η πανδημία – Ασφαλή τα ανοιχτά σχολεία

Η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με κατά τόπους διακυμάνσεις, ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.249 και οι διασωληνωμένοι σε 335, 294 εκ των οποίων ανεμβολίαστοι.

Πέρα από τις περιοχές του Βορρά με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου παρατηρήθηκε άνοδος στα κρούσματα μεγαλύτερων ηλικιών, στο μικροσκόπιο των ειδικών περνούν περιοχές της Αττικής με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή Δυτικός, Κεντρικός, Νότιος και Βόρειος Τομέας Αθηνών, που συγκεντρώνουν τα 301 από τα 488 νέα κρούσματα του λεκανοπεδίου.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Παπαευαγγέλου για τις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας (382 και 158 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα), στις οποίες ο μέσος κυλιόμενος νέων κρουσμάτων για το επταήμερο καταγράφηκε υπερδιπλάσιος της Αττικής. Σε σύνολο 20.000 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, 1.200 περίπου εντοπίζονται στη Λάρισα και περισσότερα από 3.000 στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, θετική είναι προς το παρόν η αποτίμηση τους ανοίγματος των σχολείων, για το οποίο η καθηγήτρια σχολίασε ότι έχει αποδειχθεί ασφαλές, με τα κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών σταθερά στο 28% της συνολικής διασποράς και μειωμένα στους εφήβους άνω των 15 ετών, εκ των οποίων ένας στους τρεις (33%) είναι εμβολιασμένος. Στην αποκάλυψη των ασυμπτωματικών φορέων του ιού πλέον στο σημαντικότερο εργαλείο αναδεικνύονται τα self-test, χάρη στα οποία εντοπίστηκε το 84% των κρουσμάτων 4-11 ετών και το 75% ηλικίας 12-18, ούτως ειπείν 8 στα 10 παιδιά.

 

Πηγή: protothema.gr