Εκστρατεία του Δήμου Κατερίνης για να σωθεί το Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας από τον… «δολοφόνο» μύκητα!
Η θανατηφόρος ασθένεια μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια του Πλατανόδασους της Νεοκαισάρειας, θέτει σε εγρήγορση τον Δήμο Κατερίνης.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 21/7 πάρθηκε απόφαση για απομάκρυνση προσβεβλημένων πλατάνων από την εν λόγω ασθένεια, έπειτα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Δημήτρη Βαϊνά. Στόχος είναι να μην επεκταθεί η ασθένεια αυτή και σε άλλα πλατάνια.
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία ασθένεια που προσβάλλει τα πλατάνια και προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα, που ονομάζεται Ceratocystis platani. Το παθογόνο αυτό αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά των δένδρων. Στην Ελλάδα η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε το 2006, ενώ στην Πιερία το 2019.
Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε «άρρωστες» περιοχές. Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλό καθαρισμό και κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων.
Η ανθεκτικότητα των πλατάνων είναι μηδαμινή, ωστόσο το αισιόδοξο στοιχείο της συζήτησης ήταν ότι όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε μικρές εστίες προσβολής και σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και υπάλληλος του Δασαρχείου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η υπηρεσία του για την απομάκρυνση των πλατανιών που έχουν μολυνθεί.