Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας προ των πυλών – Στους 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη (27-7-2021). Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.
Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).
Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:
β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).
Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται καύσωνας που θα θυμίζει το 1987
Ο καύσωνας ξαναέρχεται στη χώρα μας και οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής επιστρέφουν, με τον υδράργυρο στο τέλος Ιουλίου, από τις 27 και μετά, να φθάνει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, με καλές θερμοκρασίες, μελτέμια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ξεκινά η εβδομάδα. Όμως στη διάρκεια της εβδομάδας η θερμοκρασία θα ανέβει, καθώς έρχεται ισχυρός καύσωνας που ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει αυτόν του 1987. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook «χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός μιας και σε σχέση με το 1987 έχουμε αρκετά “εργαλεία” στα χέρια μας».
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ προς το παρόν είναι ακόμη άγνωστη η διάρκεια του καύσωνα. «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου», ανέφερε ο μετεωρολόγος. «Προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Κρατήστε όμως ότι οι υποδομές είναι πολύ διαφορετικές. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες».
Όπως ανέφερε από την Τετάρτη και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά δυσκολότερα θα είναι το Σαββατοκύριακο, οπότε και η καυτή αέρια μάζα θα κατακλύσει το σύνολο της χώρας μας και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. «Θα υπάρξει ένα “παιχνίδι” της θερμής αέριας μάζας με το μελτέμι για αυτό και χρειάζεται προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα. Θα είναι ο ισχυρότερος καύσωνας για το καλοκαίρι», είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Έρχεται καύσωνας που ίσως θυμίσει τον καύσωνα του 1987
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η διάρκεια του νέου καύσωνα. Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Με “άγριες” καιρικά διαθέσεις φαίνεται πως θα μας αφήσει ο Ιούλιος, αλλά και θα αρχίσει ο Αύγουστος μιας κι ένα ακόμη ισχυρό θερμό κύμα φαίνεται να μας επηρεάζει καθώς αυτό θα ξεχυθεί από τις ακτές τις βόρειας Αφρικής προς το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάζοντας προφανώς και τη χώρα μας.
Στον πρώτο μας χάρτη απεικονίζονται αυτές οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες (κόκκινο – βαθύ κόκκινο χρώμα) οι οποίες από την Τετάρτη και μετά θα μονοπωλήσουν το καιρικό ενδιαφέρον και μάλιστα για αρκετές ημέρες.
Στους 42° με 45° ο υδράργυρος
Τα πρώτα στοιχεία θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να προσεγγίσει ή και να “σπάσει” ρεκόρ του παρελθόντος παρά τις προσπάθειες των μελτεμιών να μετριάσουν τα επίπεδα ζέστης.
Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζονται οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και αφορούν περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται μακρυά από την θάλασσα και άρα δεν επιδρά η θαλάσσια αύρα ή τοπογραφικές λεκάνες όπου ο ατμοσφαιρικός αέρας εγκλωβίζεται για πολλές ώρες δεχόμενος την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η διάρκεια του καύσωνα προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία
Σε ένα κύμα καύσωνα ενδιαφέρει σαφώς το που θα τερματίσει ο υδράργυρος, περισσότερο όμως ενδιαφέρει το πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία θέλουν να οδηγούμαστε μέχρι και το πρώτο πενθήμερο – επταήμερο του Αυγούστου κάτω από την επίδραση αυτών των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα θερμά επεισόδια λειτουργούν αθροιστικά, αυτό προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία μιας και ακόμη και τη νύχτα ή νωρίς το πρωί ο υδράργυρος δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από τους 30° με 32° ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα οπότε ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορεί να “ανασάνει” για να αντιμετωπίσει την αμέσως επόμενη θερμή ημέρα που θα ακολουθεί.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι μπορεί αυτό το κύμα καύσωνα στους χάρτες καιρού να θυμίζει το 1987 παρόλα αυτά ευτυχώς τα “εργαλεία” που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο εξελιγμένα. Επομένως, με τις κατάλληλες κινήσεις – μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το ιδιαίτερα θερμό κύμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται».
Με πληροφορίες από ethnos.gr