Ισχυρό κίνδυνο να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των έως 120 δόσεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, κυρίως γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ, παρότι έχουν υποβάλει εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος τουλάχιστον την πρώτη, υποχρεωτική αίτηση που τους εντάσσει αυτόματα στη διαδικασία διακανονισμού.

Όπως επισημαίνουν στην «Κ» έμπειροι φοροτεχνικοί αλλά και ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, η ρύθμιση κινδυνεύει να αποτύχει ειδικά για τους επιστήμονες παρότι έχουν υποβάλει αίτηση έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, που εξέπνευσε και η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Και αυτό γιατί, για παράδειγμα, το σύστημα έχει εντάξει μη νομίμως και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΕΑΕΠ 2017 και 2018 στο υπό ρύθμιση ποσό. Οι εισφορές αυτές όμως είναι ήδη ρυθμισμένες σε 36 άτοκες δόσεις, με συνέπεια η επιπλέον «οφειλή» να τοκίζεται έστω με 3% όπως έχει μειωθεί το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι που κατά την είσοδό τους στην πλατφόρμα, λόγω των χρόνιων προβλημάτων στα συστήματα του πρώην ΕΤΑΑ αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους. Η βεβαίωση αυτών των οφειλών βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οι ασφαλισμένοι, έχοντας υποβάλει την απαιτούμενη πρώτη αίτηση, δεν είδαν στη σχετική πλατφόρμα μέρος ή ακόμη και το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι ενέταξαν σε ρύθμιση τα χρέη του 2017 και 2018, καθώς αυτά έχουν μεταφερθεί στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) και εκκρεμεί η βεβαίωση των οφειλών για τα έτη από το 2016 και πίσω. Όμως, όταν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες καλούνται να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές, το ποσό που πληρώνουν στην τράπεζα αυτόματα καλύπτει το ληξιπρόθεσμο χρέος του παρελθόντος που δεν βρίσκεται σε ρύθμιση, ήτοι τα χρέη του διαστήματος πριν από το 2017.

Όπως καταγγέλλουν στην «Κ» οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, καθώς εμφανίζονται να μην εξυπηρετούν τις τρέχουσες εισφορές. Πολλοί δε επισημαίνουν ότι ακόμη εκκρεμεί αίτηση περί αμφισβήτησης οφειλής λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υπαγωγή σε δύο ή περισσότερους φορείς, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουν τις οφειλές που το ΚΕΑΟ τους παρουσιάζει για το διάστημα από το 2016 και πίσω.

Σοβαρό πρόβλημα στον προσδιορισμό των οφειλών τους διαπίστωσαν και οι ασφαλισμένοι γιατροί του πρώην ΤΣΑΥ. Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκατοντάδες ιατροί εμφανίστηκαν ότι οφείλουν χιλιάδες ευρώ στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, έπειτα από καταγγελίες ιατρών που έφθασαν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), διαπιστώθηκε κατόπιν ελέγχου ότι υπάρχει πληθώρα λαθών όσον αφορά τον προσδιορισμό των οφειλών των ασφαλισμένων ιατρών στο ΤΣΑΥ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ιατρού, ο οποίος ενώ όφειλε 1.500 ευρώ, του καταλογίστηκαν οφειλές ύψους 32.000 ευρώ απευθείας στο TAXIS.

Το θέμα έχει αναδείξει ο ΠΙΣ με επιστολή του προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, στην οποία ζητεί να επιλυθούν άμεσα τα λάθη που καταγράφονται στον καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μπει άμεσα τέλος στην κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος του ιατρικού κλάδου.

Παράλληλα, όπως έχει επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη στον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλισμένοι χωρίς την πλήρη εικόνα των ασφαλιστικών τους οφειλών, δεν είναι σε θέση να λάβουν βασικές αποφάσεις για τη διευθέτησή τους, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούν τις «προσωρινές» δόσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr