Εκτροφή κατσαρίδων υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα: Μια καινοτόμος λύση για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών
Δείτε τον καινοτόμο κόσμο της αναπαραγωγής εντόμων στην Ελλάδα με επίκεντρο τις κατσαρίδες. Μάθετε για τα πιθανά οφέλη για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον.
Δείτε την πρωτοποριακή οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής εντόμων στην Ελλάδα, καλλιεργώντας κατσαρίδες υψηλής ποιότητας και σκουλήκια ως εναλλακτική πηγή ζωοτροφών.
Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας τα μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση. Με την πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πρωτεΐνης των εντόμων για χρήση στις ζωοτροφές, το ενδιαφέρον για την εκτροφή εντόμων αυξάνεται ραγδαία.
Η οικογένεια Σταυρακάρα, η οποία έμαθε τα μυστικά της εκτροφής εντόμων από έναν Ολλανδό φίλο της, προσεγγίζεται τώρα από επενδυτές για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας εντόμων.
Στην Ελλάδα: Εκτροφή κατσαρίδων υψηλής ποιότητας
Ο Περικλής Σταυρακάρας είναι ένας ψηλός άντρας με λεπτό, λευκό μουστάκι που καλλιεργεί αμέτρητα έντομα από το 2010.
Μαζί με τη σύζυγο και τον γιο του, ασχολείται με το πρωτοποριακό επάγγελμα της εκτροφής εντόμων στην Ελλάδα, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη καμία αναγνώριση ή προβολή στη χώρα.
Έμαθε τα μυστικά της αναπαραγωγής εντόμων από έναν Ολλανδό φίλο του, ο οποίος παρήγαγε τεράστιες ποσότητες εντόμων και τώρα διδάσκει σε ολλανδικό πανεπιστήμιο.
Με τις γνώσεις που απέκτησε, ο Σταυρακάρας και η οικογένειά του κατάφεραν να καλλιεργήσουν με επιτυχία τέσσερα είδη εντόμων, δύο είδη σκουληκιών και δύο είδη κατσαρίδων με υψηλή ποιότητα. Επί του παρόντος, η εταιρεία προμηθεύει ζωντανά τα έντομα σε ζωολογικά πάρκα στην Αθήνα, την Κρήτη, την Κύπρο και την Ολλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει την προσοχή της στα έντομα ως εναλλακτική πηγή ζωοτροφών, πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και πολύ φιλική προς το περιβάλλον.
Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της πρωτεΐνης των εντόμων στις ιχθυοτροφές πριν από έξι χρόνια και μόλις τον Αύγουστο του 2021 έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση της ως ζωοτροφή για πουλερικά και χοίρους.
Επενδυτικός τόκος
Τώρα, με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σταυρακάρας και η οικογένειά του προσεγγίζονται από επενδυτές για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας εντόμων. Η κινητικότητα έχει ωθήσει και τους νέους να εισέλθουν δυναμικά στον αγροτικό τομέα.
«Στην Ελλάδα είμαστε πίσω, αλλά βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον», σχολιάζει η Ρωξάνη Γκάτσου, μοριακή βιολόγος και ιδρυτικό μέλος της startup «Skolix», η οποία ξεκίνησε την καλλιέργεια εντόμων για ζωοτροφές πριν από ενάμιση χρόνο με έδρα την Έδεσσα στην κεντρική Μακεδονία.
Και οι δύο εταιρείες αναγνωρίζουν ότι τα έντομα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος της ανθρώπινης διατροφής στο εγγύς μέλλον.
Ορισμένα προϊόντα στο εξωτερικό περιέχουν ήδη έντομα με τη μορφή αλεύρου, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει εγκρίνει τέσσερα είδη εντόμων ως ασφαλή για κατανάλωση μετά από αιτήσεις εταιρειών που χρησιμοποιούν τις πρωτεΐνες τους σε σκευάσματα.
Οικολογική και υψηλής απόδοσης καλλιέργεια πρωτεϊνών
Η καλλιέργεια εντόμων έχει πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, ενώ απαιτεί ελάχιστο χώρο και ελάχιστη κατανάλωση νερού και τροφίμων.
Το ΑΠΘ (το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ιδρύματος) πρωτοπορεί, επιχειρώντας να απομονώσει πρωτεΐνες από έντομα για χρήση σε τρόφιμα (όπως σε αρτοσκευάσματα) και διερευνώντας τη δυνατότητα χρήσης τους ως τροφή για ελληνικά ψάρια.
Η οικογένεια Σταυρακάρα γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι γεωργικές πρακτικές της. Για ένα κιλό σκουλήκια χρειάζονται δύο κιλά ξηράς τροφής, πέντε κιλά καρότα και μηδέν νερό. Και τίποτα δεν πετιέται από το σκουλήκι.
Πωλούν ακόμη και τα περιττώματά τους για κοπριά στη βιολογική γεωργία. Αντίστοιχα, για να εξαχθεί από τα φυτά η αντίστοιχη πρωτεΐνη -που παράγεται από τα εκατομμύρια έντομα της οικογένειας, τα οποία χωράνε σε μόλις τρία δοχεία- θα απαιτούνταν αρκετά στρέμματα γης.
Οι επενδύσεις στην καλλιέργεια εντόμων έχουν ήδη φθάσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ παγκοσμίως, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 30.000 άμεσες θέσεις εργασίας έως το 2030.
Πηγή:official.gr