Ελαιουργεία Αιγινίου: Χατζηανδρώνης & Υιος Ο.Ε.
Ιδρύθηκε το 2000 από τον Χατζηανδρώνη Αντώνιο με τη δημιουργία σύγχρονου ελαιοτριβείου κρύας τριβής στο Αιγίνιο Πιερίας. Σε τρία χρόνια λειτουργίας κατάφερε να έχει την πρώτη θέση στο νομό σε παραγωγή ελαιολάδου.
Μέθοδος Κρύας Τριβής
Με τη μέθοδο αυτή εννοούμε ότι στην διαδικασία ελαιοποίησης και στις τρεις φάσεις επεξεργασίας – α) μάλαξη του ελαιοκάρπου, β) διαχωρισμό ελαιολάδου από τα υπόλοιπα στοιχεία της ελιάς και γ) καθαρισμό του ελαιολάδου στο διαχωριστήρα – η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 26-27 ℃.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να κατεβάσουμε ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία, δηλαδή στους 23-24 ℃, για ακόμη καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου, χωρίς όμως να επηρεάζεται η απόδοση σε ελαιόλαδο.
Επεξεργασία 2 Φάσεων
Από το 2010 το ελαιοτριβείο λειτουργεί σε δυο φάσεις, δηλαδή διαχωρίζουμε στην επεξεργασία το ελαιόλαδο από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της ελιάς. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να έχουμε λιγότερα έως και μηδενικά απόβλητα αφού δεν υπάρχει κατσίγαρος.
Ο πυρήνας μαζί με το νερό παραλαμβάνεται από πυρηνελαιουργείο για την παραγωγή πυρηνέλαιου. Τα νερά που τυχόν παραμένουν στον χώρο, όπως νερά πλύσης του ελαιοκάρπου, διατίθενται για την παραγωγή βιοαερίου. Επίσης τα φύλλα και αυτά διατίθενται για την παραγωγή φυλλοχώματος.
Επιστημονική Πληροφόρηση
Στο ελαιοτριβείο υπάρχει γεωπόνος, που σε συνεργασία με καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρέχει πληροφορίες που αφορούν το κλάδεμα, την λίπανση και το σωστό τρόπο και χρόνο συλλογής ελαιοκάρπου.
Εκτός από την έγκυρη επιστημονική ενημέρωση η πληροφόρηση μας πηγάζει και από την δική μας εμπειρία στην καλλιέργεια, αφού η εταιρία μας διαθέτει ελαιώνα 2.000 δένδρων.