Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πόσο φόρο πληρώνουν
Ελάχιστοι έχουν αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα
Οι ελάχιστοι που έχουν αμφισβητήσει τον νέο τρόπο φορολόγησης, αποφεύγουν τον έλεγχο από την εφορία που μπορεί να φτάσει σε βάθος πενταετίας και να ανοίξει όλους τους λογαριασμούς, ακόμη και των συγγενικών τους προσώπων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εφορίας, περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το τεκμαρτό και θα φορολογηθούν βάσει αυτού, με ελάχιστους να αμφισβητούν τη διαδικασία.
Από τις 209.190 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το 52,81% ή 110.490 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος, μόλις 679 από αυτούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμούκαι από αυτούς, μόνο 66 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και αναμένουν τον φορολογικό έλεγχο.
Οι ελάχιστοι που έχουν αμφισβητήσει τον νέο τρόπο φορολόγησης, αποφεύγουν τον έλεγχο από την εφορία που μπορεί να φτάσει σε βάθος πενταετίας και να ανοίξει όλους τους λογαριασμούς, ακόμη και των συγγενικών τους προσώπων.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες προτιμούν να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, θεωρώντας τον νόμο αντισυνταγματικό και προτιμούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο αντί να υποβληθούν σε έλεγχο.
Οι επαγγελματίες που έχουν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν την απόφαση για το τεκμαρτό εισόδημα. Επιδιώκουν την ακύρωση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών.
Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, έχει αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών έχει ως αποτέλεσμα οι φόροι να είναι διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ είναι στα ίδια επίπεδα με τους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε περισσότερες από 8 δόσεις ή εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου με έκπτωση 3%. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με έντοκες δόσεις.
Πηγή:dnews