Μια νέα μελέτη σε 159.255 γυναίκες αποκαλύπτει ότι οι αισιόδοξοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 90 ετών – να γιατί.

Υπάρχει ένα μυστικό για να ζήσετε περισσότερο, και είναι φθηνότερο από τους πράσινους χυμούς και τα καταφύγια διαλογισμού.

Την Τετάρτη, το Journal of the American Geriatrics Society δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι -οι οποίοι ορίζονται ως εκείνοι με «γενικευμένη προσδοκία θετικών μελλοντικών αποτελεσμάτων»- είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα από οποιονδήποτε άλλον, να ξεπεράσουν την ηλικία των 90 ετών.

Τα ευρήματα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο μιας τιτάνιας, 26χρονης μελέτης σε 159.255 γυναίκες ενός ευρύτατου φυλετικού και κοινωνικού φάσματος, διαπίστωσαν ότι οι πιο αισιόδοξες έζησαν κατά 5,4% περισσότερο από τις απαισιόδοξες ηλικιωμένες.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία διαπίστωσε πως οι αισιόδοξοι άνδρες και οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 11% έως 15% περισσότερο. Η μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιδιαίτερα θετικοί άνθρωποι ήταν η πιο πιθανή ομάδα να ζήσει μέχρι την ηλικία των 85 ετών ή και περισσότερο, αλλά αναγνώρισε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν «ήταν κυρίως λευκοί και είχαν υψηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό».

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η αισιοδοξία «μπορεί να προάγει την υγεία και τη μακροζωίας» ανεξαρτήτως φυλετικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών.

Για τους γεννημένους αισιόδοξους, αυτά είναι σπουδαία νέα. Για όλους τους άλλους, είναι μια πιθανή πρόκληση που δεν έχει πάντα απλή λύση: όπως εξηγούσε η κλινική ψυχολόγος υγείας Natalie Dattilo στην Washington Post, το να αποφεύγουμε απλώς τις προκλήσεις και τις δυσκολίες για να καλλιεργήσουμε με θετική νοοτροπία, δεν αρκεί και μπορεί να αποδειχθεί βαθιά επιζήμια στάση ζωής.

«Η τοξική θετικότητα πηγάζει από την ιδέα ότι ο καλύτερος ή ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια κακή κατάσταση είναι να της δώσεις μια θετική τροπή και να μην μείνεις στα αρνητικά», δήλωσε η Dattilo. «Είναι σα να προσπαθείς να ταΐσεις με το ζόρι παγωτό κάποιον, σπρώχνοντάς του το γλυκό στο πρόσωπο, ενώ εκείνος δεν έχει πραγματικά όρεξη για παγωτό».

Αντίθετα, η ανάπτυξη ενός θετικού τρόπου σκέψεις περιλαμβάνει την αποδοχή και την επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων – γνωρίζοντας ότι τελικά θα περάσουν, αφήνοντας χώρο για ένα καλύτερο μέλλον.

«Είναι οκ να έχεις μια θετική και αισιόδοξη προοπτική και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι θλίψη», δήλωσε η Dattilo. «Μπορούμε να νιώθουμε θλίψη, να θρηνούμε και να εξακολουθούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον. Και τα δύο αυτά είναι απαραίτητα για μια υγιή προοπτική και μια αίσθηση ευεξίας».

Ένα σημαντικό στοιχείο τις μελέτης είναι πως οι στρεσογόνες εμπειρίες έχουν συχνά ψυχολογικό αντίκτυπο στην αισιοδοξία των ανθρώπων και ότι οι αισιόδοξοι μπορούν συχνά να εξασφαλίσουν «μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και σχεδιασμού για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία».

Οι αισιόδοξοι είναι επίσης πιο ικανοί να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, καταλήγει η μελέτη.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η αισιοδοξία «μπορεί να προάγει την υγεία και τη μακροζωίας» ανεξαρτήτως φυλετικών και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών.

Για τους γεννημένους αισιόδοξους, αυτά είναι σπουδαία νέα. Για όλους τους άλλους, είναι μια πιθανή πρόκληση που δεν έχει πάντα απλή λύση: όπως εξηγούσε η κλινική ψυχολόγος υγείας Natalie Dattilo στην Washington Post, το να αποφεύγουμε απλώς τις προκλήσεις και τις δυσκολίες για να καλλιεργήσουμε με θετική νοοτροπία, δεν αρκεί και μπορεί να αποδειχθεί βαθιά επιζήμια στάση ζωής.

«Η τοξική θετικότητα πηγάζει από την ιδέα ότι ο καλύτερος ή ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια κακή κατάσταση είναι να της δώσεις μια θετική τροπή και να μην μείνεις στα αρνητικά», δήλωσε η Dattilo. «Είναι σα να προσπαθείς να ταΐσεις με το ζόρι παγωτό κάποιον, σπρώχνοντάς του το γλυκό στο πρόσωπο, ενώ εκείνος δεν έχει πραγματικά όρεξη για παγωτό».

Αντίθετα, η ανάπτυξη ενός θετικού τρόπου σκέψεις περιλαμβάνει την αποδοχή και την επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων – γνωρίζοντας ότι τελικά θα περάσουν, αφήνοντας χώρο για ένα καλύτερο μέλλον.

«Είναι οκ να έχεις μια θετική και αισιόδοξη προοπτική και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι θλίψη», δήλωσε η Dattilo. «Μπορούμε να νιώθουμε θλίψη, να θρηνούμε και να εξακολουθούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον. Και τα δύο αυτά είναι απαραίτητα για μια υγιή προοπτική και μια αίσθηση ευεξίας».

Ένα σημαντικό στοιχείο τις μελέτης είναι πως οι στρεσογόνες εμπειρίες έχουν συχνά ψυχολογικό αντίκτυπο στην αισιοδοξία των ανθρώπων και ότι οι αισιόδοξοι μπορούν συχνά να εξασφαλίσουν «μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και σχεδιασμού για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία».

Οι αισιόδοξοι είναι επίσης πιο ικανοί να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, καταλήγει η μελέτη.

 

 

 

Πηγή: lifo.gr