Ελληνικό 10ετές ομόλογο: Πρωτοφανές ρεκόρ με προσφορές 49,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Η Ελλάδα πέτυχε μια εντυπωσιακή έξοδο στις αγορές με την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε 4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πρωτοφανή ζήτηση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,47%, σημειώνοντας πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή έκδοση.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με το βιβλίο προσφορών να αγγίζει το ιστορικό υψηλό των 49,5 δισ. ευρώ. Συνολικά 330 επενδυτές συμμετείχαν στη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως την πιο πειστική απάντηση στην αξία της επενδυτικής βαθμίδας. Η εξέλιξη αυτή εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η επιτυχία της έκδοσης θεωρείται ορόσημο για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της μελλοντικής ανάπτυξης. Παρά την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με ευνοϊκότερους όρους. Το γεγονός αυτό ενισχύει την εικόνα της χώρας διεθνώς και δημιουργεί νέες προοπτικές για την εγχώρια οικονομία. Η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στη διατήρηση αυτού του θετικού κλίματος για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη:
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα