Εγκαινιάζεται μια νέα διαδικτυακή πύλη όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι καταγγελίες για κακοποιήσεις – Θεσπίζεται ένα νέο μητρώο για όλους όσοι εργάζονται με παιδιά σε δομές.

Νέο ποινικό κώδικα για «πιο ισχυρές τιμωρίες για να προλάβουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας στο μέλλον» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, το πρωί της Πέμπτης.

Όπως είπε, θεσπίζεται το metoo.gov.gr για καταγγελίες μέσω chat.

Παράλληλα, δημιουργείται ειδικό μητρώο για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους (σε κατασκηνώσεις κτλ) σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το Υπ. Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του θύματος με νέα ηλικιακά όρια.

Ακόμη, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και τις κυρώσεις περί παρενόχλησης.

 

 

Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σύντομα έρχεται προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 150 της Διεθνούς οργάνωσης εργασίας.

Τόνισε πως στο δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας, η παρενόχληση θα αποτελεί ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα.

Ακόμη, σημείωσε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μπει στα σχολεία το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που εφαρμόστηκε πιλοτικά από τη φετινή χρονιά, «γιατί ο σεβασμός όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα πρέπει να διδάσκεται από νωρίς», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Το κίνημα «ΜeToo» είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία

«Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό» είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός. «Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση».

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις».