Ένα διαφορετικό θεματικό πάρκο αφιερωμένο στους ήρωες του 1821 λειτουργεί στο Σιδηρόκαστρο
Ένα πρωτότυπο, εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο, αφιερωμένο στους ήρωες και τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, εγκαινιάστηκε στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο του Δήμου Σιντικής Σερρών, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής.
Μέσα σε μια κατάφυτη έκταση, γεμάτη ελαιόδεντρα και καλλωπιστικά φυτά, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε εκθεσιακά σταντ με φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που παρουσιάζουν γνωστούς και άγνωστους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον δύσκολο και αιματηρό αγώνα προς την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Το προαύλιο του καλαίσθητου ναού, στην ανατολική είσοδο της πόλης, μεταμορφώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες στον επισκέπτη για τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που αγωνίστηκαν στη διάρκεια της επανάστασης, προσφέροντας για της ανάγκες της όλη τους την περιουσία ή ακόμη και τη ζωή τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι τρισδιάστατες απεικονίσεις σημαντικών στιγμών του αγώνα αλλά και η εκτενή αναφορά που γίνεται σε άγνωστες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, πραγματικές ηρωίδες, που όμως η ιστορία ήταν φειδωλή για την προσφορά τους. Ηρωίδες όπως: η ηρωική Μανιάτισσα Σταυριάνα Σάββαινα, η ηρωική Σουλιώτισσα Δέσπω Σεχου – Μπότση, η Φαναριώτισσα αρχόντισσα Ρωξάνη Βόδα – Σούτσου, η γυναίκα του Φιλικού Σεβαστή Κρουσταλά – Ξάνθου, η οπλαρχηγός Αντωνούσα Καστανάκη, η Ψαριανή αρχόντισσα Δέσποινα Μανιάτι – Κανάρη, η γνωστή σε όλους ως Ψωροκώσταινα, Πανοραία Χατζηκώστα και πολλές άλλες.
Στο θεματικό πάρκο υπάρχουν υψωμένες οι συνολικά 16 σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ενώ σε δεσπόζουσα θέση βρίσκονται οι μεγάλοι διαφωτιστές της νεότερης Ελλάδας όπως και ολόκληρο το ποίημα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάτερ Παύλος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι το θεματικό αυτό πάρκο «έγινε από την ανάγκη να δώσουμε στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα όσο γίνεται περισσότερους από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Με πολλή όρεξη και καλή διάθεση, έχοντας την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και προσωπικά του σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας, του κ. Μακάριου, δουλέψαμε με πολλούς φίλους και εθελοντές για να δημιουργήσουμε αυτό το θεματικό πάρκο που μπορούν να το επισκεφθούν ελεύθερα μικροί και μεγάλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κινητήριος δύναμη η αγάπη μας για την πατρίδα και η επιθυμία μας, έστω και αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία κάτι όμορφο και αξιόλογο. Ταυτόχρονα, θέλαμε να παρακινήσουμε τα παιδιά να ενημερωθούν όσο γίνεται καλύτερα για τον αγώνα των Ελλήνων μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, εκθεσιακές εικόνες και δρώμενα».
Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση των εγκαινίων του θεματικού πάρκου, που έγινε με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων κατά του κορωνοϊού, έδωσε μια ομάδα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών, ενός από τους πλέον γνωστούς αναβιωτικούς συλλόγους που λειτουργούν στη βόρεια Ελλάδα. Πέντε από τα μέλη του συλλόγου, φορώντας παραδοσιακές στολές από τους κλέφτες και τους αρματολούς της εποχής, κρατώντας οπλισμό και άρματα ίδια με αυτά των αγωνιστών του 1821, κέντρισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, μεταφέροντας νοερά όλους τους παρευρισκόμενους πίσω στον χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ