Ένα «μυθικό» διήμερο εκδηλώσεων από το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Λειβήθρων
Το αρχαιολογικό πάρκο των Λειβήθρων, ένα τοπίο ταυτισμένο με έναν από τους αρχαιότερους ελληνικούς μύθους, τον μύθο του Ορφέα, επέλεξε το θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ για το διήμερο των εκδηλώσεών του, με τίτλο «Μύθος και πολιτισμός: αρχαία σύμβολα – σύγχρονες επιβιώσεις». Και το τοπίο, ως αντίδωρο προς τους ανθρώπους που το τίμησαν με την παρουσία τους, τους μάγεψε με τους ήχους και τις σιωπές του και τους ταξίδεψε με τους μύθους και τις πρωτοφθινοπωρινές ομορφιές του.
Οι αφιερωμένες στο μύθο εκδηλώσεις του Κατερινιώτικου θεάτρου, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (6-7 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης) «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ -Προάγουμε τον πολιτισμό-προστατεύουμε το περιβάλλον», με την αμέριστη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας και τη συνεργασία του Π.Ο.Φ.Α, του Πανελληνίου Ομίλου Φίλων Αφήγησης.
Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στις αίθουσες και τον αίθριο χώρο του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος του Αρχαιολογικού πάρκου των Λειβήθρων, ένα αρχιτεκτόνημα εμπνευσμένο από μία μεγάλη οινοποιητική εγκατάσταση των ύστερων κλασικών χρόνων που ανασκάφηκε στα πεδινά της περιοχής.
Στόχος του διήμερου ήταν να τεθούν τα σύγχρονα ερωτήματα που αφορούν το πλαίσιο των σχέσεων μύθου, πολιτισμού και τέχνης, όπως:
- Ποια είναι η σημασία και το νόημα του μύθου στη σύγχρονη πολιτισμική και καλλιτεχνική δημιουργία;
- Ποιες είναι οι σύγχρονες συμβολικές και αλληγορικές διαστάσεις του μύθου;
- Με ποιους τρόπους και διαδικασίες ο μύθος μπορεί σήμερα να αναπαρασταθεί καλλιτεχνικά;
- Ποια είναι η εκπαιδευτική σημασία του μύθου στις σύγχρονες κοινωνίες και με ποιους τρόπους μπορεί σήμερα να υποστηριχθεί;
- Πώς μπορεί η σύγχρονη μυθική έκφραση να πραγματωθεί σε τόπους πολιτισμού και να αναδείξει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά;
Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα δομήθηκε το πρόγραμμα του διήμερου που περιλάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις, αλλά και βιωματικές δράσεις.
Έτσι, το απόγευμα της πρώτης μέρας, το Σάββατο, όσοι -και ήταν πολλοί- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΗΓΑΣΟΥ είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις μεταμορφώσεις αρχαιοελληνικών λογοτεχνικών μύθων (Ορφέας, Ευρυδίκη, μύθος των Ατρειδών) σε ποιήματα και πεζά των Νίκου Εγγονόπουλου, Κικής Δημουλά, Νίκου Καρούζου, Γιάννη Ρίτσου και Νίκου Μπακόλα, που ανθολόγησε και παρουσίασε ο ποιητής και συγγραφέας Αντώνης Κάλφας για να μας εξηγήσει πως ο λογοτεχνικός μύθος, απογυμνωμένος από τις μαγικές ή θρησκευτικές καταβολές του, χρησιμοποιείται από τους συγγραφείς ως αφορμή και αιτία για να θέσουν σύγχρονα ερωτήματα και αναστοχασμούς.
Λίγο μετά, ο Δρ Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ, Νικόλαος Γραίκος οδήγησε το κοινό σε ένα απολαυστικό ταξίδι ανάμεσα σε πίνακες του Ιερώνυμου Μπος, του Πικάσο και άλλων εικαστικών δημιουργών, εμπνευσμένων από μύθους, αρχαιοελληνικούς και μη.
Με ψυχαναλυτικούς όρους, είπε ο ομιλητής, οι μύθοι είναι κατασκευές και σύμβολα του ανθρώπινου υποσυνείδητου μέσω των οποίων οι άνθρωποι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ατομικές και τις συλλογικές τους φοβίες και ανησυχίες κι αυτές αποτυπώνονται και στην εικαστική τέχνη.
Το τέλος της πρώτης μέρας ακολουθήθηκε από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με το κοινό, που μεταφέρθηκε και στα «πηγαδάκια» στο αίθριο του κτιρίου γύρω από τον μπουφέ που είχαν ετοιμάσει οι Μούσες (όχι των Πιερίων, αλλά o Γυναικείος Συνεταιρισμός της Κατερίνης).
Το απόγευμα της Κυριακής οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιστοιχισμένο με χαμηλές λιθοδομές αίθριο του κτιρίου, όπου απαξάπαντες οι επισκέπτες, από 10 έως άνω των εξήντα ετών, συμμετείχαν, με τη βοήθεια των εμψυχωτριών, της θεατρολόγου Δανάης Αμανατίδου και της μουσικού Νατάσσας Ιωαννίδου, σε παιχνίδια προετοιμασίας -αναζήτησης και ανεύρεσης εργαλείων κίνησης, λόγου και ήχου- για το ζωντάνεμα ενός μύθου στη θεατρική σκηνή.
Ως παράδειγμα καλλιτεχνικής αναπαράστασης μύθων παρουσιάστηκε από τον ΠΗΓΑΣΟ η θεατρική παράσταση «Το αγόρι που έγινε ελάφι», βασισμένη σε παραδοσιακά παραμύθια, διασκευασμένα με τρόπο που να αγγίζουν σύγχρονα ερωτήματα, σε σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη, σκηνικά κοστούμια Βέτας Χαϊλατζίδου και μουσική Νατάσσας Ιωαννίδου, με τους Άννα Γκούντα, Κατερίνα Παρλίτση, Αντώνη Καρρά, Όλγα Παπανάκου, Νατάσσα Ιωαννίδου και Δανάη Αμανατίδου.
Η δεύτερη μέρα έκλεισε με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν επί σκηνής το δικό τους αυτοσχέδιο παραμύθι, με εικόνες, λόγο και ήχο και πρωταγωνιστές τα πλατάνια και τα ρυάκια του Ολύμπου.