Ένα πορτραίτο της ερωμένης του Πικάσο σαν θαλάσσιο πλάσμα σε δημοπρασία για πρώτη φορά
Τα πορτραίτα του Πικάσο με την «χρυσή του μούσα» Μαρί Τερέζ Βαλτέρ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της τέχνης του 20ου αιώνα.
Πριν ένα χρόνο, το έργο του Πικάσο «Femme assise près d’une fenêtre» (Γυναίκα που κάθεται κοντά σε ένα παράθυρο) που απεικόνιζε έναν από τους μεγάλους έρωτες της ζωής του Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, και δημιουργήθηκε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους, πουλήθηκε για 103,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
Η εκτίμηση για τον πίνακα του μεγάλου ζωγράφου του 20ου αιώνα που απεικονίζει τη Μαρί Τερέζ σαν θαλάσσιο πλάσμα είναι ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο ονομάζεται «Femme nue couchée» (Ξαπλωμένη γυμνή γυναίκα) και είναι πορτρέτο της ερωμένης και μούσας του Πικάσο που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε δημοπρασία. Η αισθησιακή της απεικόνιση ως θαλάσσιου όντος με πολλά πόδια ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής χρονιάς της ζωής του καλλιτέχνη (1932) και η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για τους συλλέκτες των έργων του.
Τα πορτραίτα του Πικάσο με την «χρυσή του μούσα» Μαρί Τερέζ Βαλτέρ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της τέχνης του 20ου αιώνα.
Όπως λένε οι άνθρωποι του οίκου δημοπρασιών «πρόκειται για μια λυρική ωδή που εκφράζει την επιθυμία του καλλιτέχνη για τη Μαρί Τερέζ. Με τα άκρα της να μοιάζουν με πτερύγια, μακριά και εύκαμπτα, αποτυπώνουν τέλεια τη μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του.
Η σχέση του Πικάσο με την Μαρί Τερέζ που καθόρισε το καλλιτεχνικό του ύφος ήταν για πολλά χρόνια ένα επτασφράγιστο μυστικό.
Σε ηλικία 45 ετών ο Πικάσο ήταν παντρεμένος και δυστυχισμένος και ερωτεύτηκε την 17χρονη Μαρί Τερέζ έξω από τις βιτρίνες της γκαλερί Λαφαγιέτ το 1927.
«Είμαι ο Πικάσο» της είπε. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί.», είπε στην έφηβη, που δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.
Η Μαρί Τερέζ ήταν αυτή που ενέπνευσε έργα ζωγραφικής, σχέδια και γλυπτά, μερικά από τα οποία θεωρούνται από τα σπουδαιότερα έργα στις οκτώ δεκαετίες της καριέρας του Πικάσο.
Μια έκθεση στην Tate Modern πριν από τέσσερα χρόνια ήταν αφιερωμένη στο έργο του Πικάσο το 1932, ιδιαίτερα στα έντονα πορτρέτα της Βαλτέρ. Σε αυτή τη χρονιά που θεωρείται «η χρονιά των θαυμάτων» ο Πικάσο δημιούργησε τις πιο αισθησιακές απεικονίσεις της Μαρί-Τερέζ Βάλτερ, η οποία ενέπνευσε μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες του καλλιτέχνη.
Ο Πικάσο την απεικόνισε σαν θαλάσσιο πλάσμα όχι αναίτια, η Βαλτέρ ήταν μια ενθουσιώδης και ικανή κολυμβήτρια, της οποίας η χάρη στο νερό ασκούσε μια διαρκή γοητεία στον Πικάσο, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ να κολυμπά.
Οι δυο τους είχαν ζήσει δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι του 1928, όταν ο Πικάσο την εγκατέστησε κρυφά σε ένα εξοχικό σπίτι διακοπών κοντά στο σημείο όπου έμεναν ο καλλιτέχνης, η τότε σύζυγός του, Όλγκα Χοχλόβα και ο γιος τους Πάουλο.
Πηγή: lifo.gr