Υπήρξε το όνειρο των γονέων και το πάγιο αίτημα των πολιτών της Πιερίας για 30 ολόκληρα χρόνια, το οποίο πήρε τελικά «σάρκα και οστά» μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Ο λόγος για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του Δήμου Κατερίνης, που εδώ και πέντε χρόνια στεγάζει την εκπαίδευση και τις ειδικές ικανότητες των παιδιών με αναπηρία αποτελώντας ένα πρότυπο σχολείο για όλη την Ελλάδα.

 

Το πρόβλημα στέγασης

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985 και αμέσως διαφάνηκε πως η ύπαρξη κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, λοιπόν, τέθηκε επί τάπητος το κτιριακό πρόβλημα, με διάφορες προτάσεις να πέφτουν στο τραπέζι, όπως η στέγαση στο πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο (Αστική Σχολή Κατερίνης), σε τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού Νοσοκομείου, ακόμη και η κατασκευή κτιρίου δίπλα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, όπου τα τελευταία χρόνια συστεγαζόταν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

 

 

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η ανέγερση

Τελικά, με σύμμαχο την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έργο της ανέγερσης του σχολείου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κατερίνης. Το σχολείο κατασκευάστηκε στην Τοπική Κοινότητα Γανόχωρας και ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 4.565.000 ευρώ με Φ.Π.Α.

Να σημειωθεί πως το έργο εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, η σύμβαση του έργου υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2013, τα θεμέλια μπήκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους και η κατασκευή του ξεκίνησε με γοργούς ρυθμούς, καθώς το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες. Το καλοκαίρι του 2015 η ανέγερση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου είχε ολοκληρωθεί, ενώ τον Αύγουστο του 2015 έγινε και η διοικητική παραλαβή του έργου. Ένα κτίριο-κόσμημα ήταν έτοιμο να παραδοθεί στη σχολική κοινότητα καλύπτοντας τις προσδοκίες και εξασφαλίζοντας στα παιδιά με αναπηρία ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς.

 

 

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις

Πρόκειται για ένα κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.424 τ.μ. και επιφάνεια κάλυψης του διδακτηρίου 1.136 τ.μ., το οποίο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έξι αίθουσες διδασκαλίας και νηπιαγωγείων, γραφεία εκπαιδευτικών και κοινωνικής λειτουργού, ειδικό χώρο φαγητού, ημιυπαίθριους χώρους. Επίσης, χώρους για εργαστήρια, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή κ.ο.κ. Παράλληλα στην οροφή του κτιρίου εγκαταστάθηκε κήπος με αρωματικά φυτά, ηλιακοί θερμοσίφωνες, αποθήκες κ.α.

 

 

Αναλυτικότερα, στο έργο περιλαμβάνονται α) στο ισόγειο: δύο αίθουσες νηπιαγωγείου, γραφεία κοινωνικής λειτουργού, νηπιαγωγών, δασκάλων, υποδιευθυντή και διευθυντή, γραφείο συλλόγου, γραμματεία, αρχείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, χώρος φαγητού, μαγειρείο, ιατρείο, γυμναστήριο, γραφείο γυμναστή, αποδυτήρια, αποθήκη, WC β) στον α΄ όροφο: έξι αίθουσες διδασκαλίας, χώρος σωματογνωσίας, και αισθητηριακής αγωγής, χώρος φυσιοθεραπείας, εργαστήριο πηλού, γραφείο εργοθεραπευτή, ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, λογοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή, WC, μικρή κατοικία και χώρος ανάπαυσης προσωπικού και γ) στο υπόγειο: δεξαμενή πυρόσβεσης, αντλιοστάσιο, λεβητοστάσιο αερίου και αντλιοστάσιο νερών, χώρος ΗΖ δυο μηχανοστάσια και τον ΚΚΜ της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

 

 

Μια αγκαλιά για τα παιδιά ΑΜΕΑ

Κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 φοίτησαν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο 47 παιδιά και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο επτά παιδιά όχι μόνο απ’ τον Δήμο Κατερίνης αλλά απ’ όλη την Πιερία. Στο σχολείο εργάζονται περίπου 20 άτομα επιστημονικού-διδακτικού προσωπικού, με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή καθώς και βοηθητικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά με αναπηρία μπορούν πλέον να αποκτήσουν, χωρίς φόβο και άγχος, σημαντικές μαθησιακές εμπειρίες, να κατακτήσουν την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, να βιώσουν θετικά επιτεύγματα, ανεξαρτήτως του επιπέδου των ικανοτήτων τους και να δομήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Και όλα αυτά να γίνουν πράξη σε ένα ευχάριστο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον, το οποίο είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και σε συνεχή αλληλεπίδραση μαζί της.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, στις νέες του κτιριακές εγκαταστάσεις, λειτούργησε ως μια «φωλιά» για τα παιδιά με αναπηρία «σπάζοντας» τον κοινωνικό αποκλεισμό, παρέχοντας εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών, ενισχύοντας τους δεσμούς με την κοινωνία της Κατερίνης και ολόκληρης της Πιερίας και αποτελώντας πλέον ένα επιτυχημένο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.