Ήταν στις 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας και την έναρξη της σοβαρής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Επρόκειτο για μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί το Μιλάνο, βρέθηκε θετική στον SARS CoV-2 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Covid-19 ως πανδημία. Και ενώ όλοι παρακολουθούμε μουδιασμένοι τις εξελίξεις μη μπορώντας ακόμη να συνειδητοποιήσουμε και να φανταστούμε το μέγεθος και την εξέλιξη της πανδημίας, η Ελλάδα μπαίνει σταδιακά σε lockdown: Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου σε τοπικό επίπεδο στις πληγείσες περιοχές και κατέληξαν σε περιορισμό μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο στις 23 Μαρτίου. Ένα lockdown που διήρκεσε έως και τις 4 Μαΐου 2020 αναγκάζοντάς μας να περάσουμε ένα μοναχικό Πάσχα.

Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό – Στάλθηκε σε κινητά τηλέφωνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 11 Μαρτίου 2020

 

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, μάσκες, αντισηπτικά, SMS και λέξεις άγνωστες μέχρι πρότινος, όπως το click away, μπήκαν στην καθημερινότητά μας, σχολεία και καταστήματα άνοιξαν και ξαναέκλεισαν διαμορφώνοντας τη ζωή μας με τρόπο που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Το γνωστό πλέον σε όλους «Μένουμε σπίτι» της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας

 

Η εξέλιξη στην Πιερία

Στις 13 Μαρτίου καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Πιερία. Επρόκειτο για 65χρονο άνδρα, ο οποίος προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης με αναπνευστικά προβλήματα και κατόπιν των απαραίτητων εξετάσεων και τη λήψη δείγματος, διαπιστώθηκε πως ήταν θετικός. Ο 65χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ το συγκεκριμένο κρούσμα θεωρήθηκε «ορφανό», καθώς δεν συνδέθηκε με άλλες περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Μάρτιος 2020: Έλεγχοι σε οδηγούς για την τήρηση των περιορισμών μετακίνησης

Ως δεύτερο κρούσμα καταγράφηκε δύο μέρες αργότερα εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Κατερίνης, η οποία ήταν νεαρής ηλικίας και ασυμπτωματική και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας απ’ όλη την Πιερία έχουν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19, με τον Νοέμβριο του 2020 να αποτελεί το αποκορύφωμα με 1.791 κρούσματα.

Μάρτιος 2020: Στην Πλατεία Ελευθερίας ο Δήμος Κατερίνης αφαιρεί τα παγκάκια ως μέτρο πρόληψης για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού

Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στον νομό καταγράφηκε στις 4 Απριλίου: Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι σήμερα δεκάδες ακόμη συνάνθρωποί μας δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν έχοντας διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19.

Να σημειωθεί πως στις 18 Αυγούστου 2020 το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ορίζεται ως ένα από τα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19.

Απρίλιος 2020: Απολύμανση στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης

Το νέο σκληρό lockdown στον Δήμο Κατερίνης

Βιώνοντας ένα ιδιότυπο déjà vu, το πρωί του Σαββάτου 14 Μαρτίου 2021 ο Δήμος Κατερίνης πέρασε στο «βαθύ κόκκινο», ένα νέο σκληρό lockdown που θα διαρκέσει έως και τις 22 Μαρτίου. Παράλληλα, ανεστάλη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η δια ζώσης εκπαίδευση για όλες τις σχολικές μονάδες (πλην της ειδικής αγωγής) και τέθηκε σε ισχύ για ακόμη μια φορά την τηλεκπαίδευση.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται μια σειρά από μέτρα όπως περιορισμός μετακινήσεων, ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναστολή εκδηλώσεων και συναθροίσεων, λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων με το αναγκαίο προσωπικό, τηλεργασία κ.τ.λ., αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων κ.τ.λ. και πολλά ακόμη.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φαρμακολογίας Τμήμα Φαρμακευτικής – Εργαστήρια Βιολογίας Ανάπτυξης και Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας) έχει προχωρήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2020 σε ανάλυση λυμάτων από τον Βιολογικό Καθαρισμό. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αναλύσεις δείχνουν πως το ιικό φορτίο παραμένει θετικό και μάλιστα με μικρή αυξητική τάση.

 

Οι εμβολιασμοί

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020, λίγες μέρες πριν την έλευση της νέας χρονιάς, πραγματοποιείται στην Ελλάδα ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας σε νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου 2021, ανοίγει η «αυλαία» των εμβολιασμών και στην Πιερία. Τα πρώτα εμβόλια έγιναν σε εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και συγκεκριμένα στην Ευτυχία Βεργαδή, Διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και στον καρδιολόγο Γιώργο Δημητριάδη. Ακολούθησε ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Ευ. Βεργαδή & Γ. Δημητριάδης, οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν στο Γ.Ν. Κατερίνης

Σήμερα, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά, στο νομό Πιερίας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 11.500 πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα www.emvolio.gov.gr, στις 13 Μαρτίου 2021 συνολικά είχαν γίνει 11.569 εμβολιασμοί. Από αυτούς, οι 7.327 αφορούσαν την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ οι υπόλοιποι 4.242 τη δεύτερη δόση.

Δεδομένων των συνθηκών και της εξέλιξης της πανδημίας και παρά την αμφισβήτηση και τα ερωτηματικά που τίθενται, ο εμβολιασμός φαίνεται πως είναι προς το παρόν η μόνη αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας για έξοδο από την υγειονομική κρίση, αφού έχει επιβραδύνει την εισαγωγή στα νοσοκομεία των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν ασθενήσει, ενώ έχει μειώσει σημαντικά και τον αριθμό θανάτων τους.

 

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Ενημέρωση και Αγγελίες» την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021)