Ένας νέος 3D χάρτης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του σύμπαντος
Οι ερευνητές λένε ότι χάρη σε αυτό τον χάρτη, που απεικονίζονται τριπλάσιοι σε αριθμό γαλαξίες από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να ανατρέψει όσα είναι ήδη γνωστά για τη σκοτεινή ενέργεια
Ο μεγαλύτερος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος που έχει δημιουργηθεί ποτέ, με περισσότερους από 6 εκατομμύρια γαλαξίες, αποκαλύφθηκε από επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ενέργειας και το μέλλον του σύμπαντος.
Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Dark Energy Spectroscopic Instrument (Desi) στην Αριζόνα και περιέχει τρεις φορές περισσότερους γαλαξίες από προηγούμενες προσπάθειες, ενώ σε πολλούς μετρήθηκε για πρώτη φορά η απόστασή τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι με τη χρήση αυτού του χάρτη μπορούν να μετρήσουν με πρωτοφανή ακρίβεια πόσο γρήγορα διαστέλλεται το σύμπαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στο παρελθόν.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται, πρόσθεσαν. Ωστόσο, τα ευρήματα έχουν επίσης εγείρει τη πιθανότητα ότι η σκοτεινή ενέργεια – μια μυστηριώδης, απωθητική δύναμη που κινεί τη διαδικασία – δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως ήταν γνωστό μέχρι στιγμής.
Ο καθηγητής Carlos Frenk, από το Πανεπιστήμιο του Durham και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι αν η σκοτεινή ενέργεια είναι όντως σταθερή στο χρόνο, το μέλλον του σύμπαντος είναι απλό: θα επεκτείνεται συνεχώς, για πάντα.Αλλά αυτό σύμφωνα με τις νέες ενδείξεις, αμφισβητείται.
«Τώρα όλα αυτά πάνε περίπατο και ουσιαστικά πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατανόηση της βασικής φυσικής, την κατανόηση της ίδιας της μεγάλης έκρηξης και την κατανόηση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης για το σύμπαν», είπε, προσθέτοντας ότι οι νέες ενδείξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το σύμπαν να υποστεί μια «μεγάλη κρίση».
Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά προ-δημοσιεύσεων – που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους – αποκαλύπτει πώς η ομάδα δημιούργησε πρώτα τον τρισδιάστατο χάρτη και στη συνέχεια μέτρησε μοτίβα στην κατανομή των γαλαξιών που σχετίζονται με ηχητικά κύματα που συνέβησαν στο πρώιμο σύμπαν, γνωστά ως ακουστικές ταλαντώσεις βαρυονίων.
Πηγή:lifo