Ενέργεια και στέγαση στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη – Γιόργκενσεν
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν, σε μια συνάντηση που κυριάρχησαν δύο κρίσιμα ζητήματα: η μείωση των τιμών ενέργειας και η προσιτή στέγαση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος οι προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του κ. Γιόργκενσεν, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των πανευρωπαϊκών ενεργειακών διασυνδέσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά την πρωτοπορία στην πράσινη μετάβαση, αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σύσταση ειδικής ομάδας (task force) για την αντιμετώπιση του ζητήματος και τη δημιουργία μιας πραγματικά λειτουργικής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Επίτροπος Γιόργκενσεν αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα της ελληνικής περίπτωσης και εξέφρασε τη δέσμευση της Επιτροπής για μείωση των τιμών μέσω της ενίσχυσης των διασυνδέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα μια πενταπλάσια αύξηση του προϋπολογισμού για δίκτυα, διασυνδέσεις και υποδομές υδρογόνου στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, φτάνοντας τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ειδική ομάδα εργάζεται ήδη για βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συστάσεις.
Προσιτή Στέγαση: Εθνική προτεραιότητα με Ευρωπαϊκή διάσταση
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στο ζήτημα της προσιτής στέγασης, το οποίο, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες του Ευρωπαίου Επιτρόπου.
«Πρόκειται για μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μέρος του οικονομικού πλεονάσματος διατίθεται για τη στήριξη των ενοικιαστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιστροφή ενός ενοικίου από τον Νοέμβριο, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, μια κίνηση που αναμένεται να ευνοήσει πολλούς Έλληνες, ιδίως τους νέους. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την επιθυμία για ευρωπαϊκή προσέγγιση του προβλήματος και διερεύνηση της δυνατότητας διάθεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προσιτή στέγαση.
Ο Επίτροπος Γιόργκενσεν υπογράμμισε τους τρεις βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ: μείωση τιμών, ενεργειακή ανεξαρτησία (με αναφορά στην πρόταση για απαγόρευση εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία) και απανθρακοποίηση. Επικαλέστηκε μάλιστα την Ελλάδα ως παράδειγμα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα κάνει διακοπές λόγω των δασικών πυρκαγιών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, με αμοιβαίες ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ