Το έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020 με προϋπολογισμό 466.029 ευρώ.

Ένα περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον Δημαρχείο πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, καθώς έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχουν εγκριθεί οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης στο κτίριο του Αιγινίου.

Πρόκειται για το έργο «Ενεργειακή Αναβάθµιση, Εξοικονόµηση Ενέργειας και Αξιοποίηση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο κτίριο του Δηµαρχείου Αιγινίου», το οποίο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποστήριξη της µετάβασης προς µια οικονοµία χαµηλών εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τοµείς» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020.

Το έργο θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, είναι προϋπολογισμού 466.029 ευρώ με Φ.Π.Α., ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Επισημαίνεται πως η Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί σταθερό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον και καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών, με στόχο την προστασία του αέρα, της βιοποικιλότητας και της φύσης. Αυτό συμπεριλαμβάνει οικονομική υποστήριξη, επενδύσεις και μέτρα ώστε οι χώρες να συμμορφωθούν με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., βάσει της οποίας απαιτείται η ανάπτυξη «πράσινων» υποδομών που να ανταποκρίνονται στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων.

Ποιες εργασίες περιλαμβάνονται

Το κτίριο του Δημαρχείου Αιγινίου έχει συνολικό εμβαδό 1.160,52 τ.μ. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, οι παρεμβάσεις που προτείνονται έχουν ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, την επίτευξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την αξιοποίηση των διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν ώστε το Δημαρχείο Αιγινίου να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο, χαμηλού κόστους, κτίριο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους και της οροφής του κτιρίου, αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και διπλού υαλοπίνακα, εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων fan coils (ανεμιστήρων), εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αέρος – νερού, θερμαντικής ισχύος 210 kW, εγκατάσταση δοχείου αδράνειας διπλής ενέργειας, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες και φωτιστικά τύπου LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, με σύστημα συμψηφισμού παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας (net metering), εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

Ειδικότερα, οι εργασίες αφορούν αρχικά την αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων και υαλοπινάκων, με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και διπλό υαλοπίνακα, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων θερμομόνωσης στο σύνολο του κελύφους και της οροφής. Η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής, επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην στέγη του κτιρίου και την δημιουργία ενός συστήματος παραγωγής ενέργειας. Τα φορτία που θα παράγονται από το σύστημα θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την λειτουργία του κτιρίου του Δημαρχείου. Το μέγεθος του συστήματος που προτείνεται στοχεύει στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας, η οποία θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, καθιστώντας το Δημαρχείο Αιγινίου σχεδόν ενεργειακά αυτόνομο και οικονομικά ανεξάρτητο. Η συνολική ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος ανέρχεται σε 36 kWp.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου επιτυγχάνεται κυρίως με την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθεί αντλία θερμότητας αέρος – νερού, η οποία θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο λέβητα πετρελαίου και την υφιστάμενη παλαιού τύπου αντλία θερμότητας, η οποία έχει μόνο ψυκτική ικανότητα. Η καινούρια αντλία θερμότητας θα έχει θερμική ισχύ κατ’ ελάχιστον ίση με το σύστημα που λειτουργεί σήμερα, δηλαδή 210 kW και ψυκτική ισχύ κατ’ ελάχιστον ίση με 120 kW. Η εγκατάσταση θα γίνει έτσι ώστε να υφίσταται η δυνατότητα, η αντλία θερμότητας που θα εγκατασταθεί, να μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, το οποίο θα παραμείνει ως έχει. Το υπάρχον σύστημα θέρμανσης (καυστήρας πετρελαίου) θα είναι σε ετοιμότητα λειτουργίας, αλλά θα λειτουργεί σε ειδικές μόνο περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τις ημέρες του χρόνου, κατά τις οποίες θα εμφανίζονται ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης στα πλαίσια της μελέτης εγκαθίσταται Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης (BMS), το οποίο θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει και να ρυθμίζει όσο είναι δυνατόν τον τρόπο και τον χρόνο λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων και των συστημάτων θέρμανσης που θα βρίσκονται εγκατεστημένα στο κτίριο. Το σύστημα που θα εγκατασταθεί θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις καταναλώσεις σε επίπεδο, επιμέρους χώρων και μεμονωμένου εξοπλισμού με την εγκατάσταση διαφόρων ειδών αισθητήρων στα σημεία όπου απαιτείται μέτρηση, να καταγράφει την φωτεινότητα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, να επιτρέπει τον έλεγχο (on/off) όλων των φωτιστικών με βάση τη φωτεινότητα, να απεικονίζει τη μείωση της κατανάλωσης με βάση τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν από τους διαχειριστές, να ρυθμίζει την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης με αυτόματο έλεγχο, με βέλτιστη εκκίνηση-παύση.

Τέλος, προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων θερμαντικών σωμάτων με καινούρια fan coils, η εγκατάσταση του δοχείου αδρανείας διπλής ενέργειας, αλλά και όλα τα απαιτούμενα υδραυλικά εξαρτήματα που θα συνεισφέρουν στην ορθή λειτουργία του συνολικότερου συστήματος. Το έργο ολοκληρώνεται με την αντικατάσταση των ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά και λαμπτήρες τύπου LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#CohesionGR