epimelitirioΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Με αισιοδοξία για την ευό­δωση σημαντικών επιχειρηματι­κών συνεργασιών, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του εμπο­ρίου και της μεταποίησης, μεταξύ Πιερίας και Γιαγκοντίνα (Σερβί­ας), επέστρεψε η επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Πι­ερίας που πραγματοποιήθηκε από τις 27-29 Νοεμβρίου.
Στην πολυμελή αποστολή συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Την απο­στολή συνόδευσε ο Αντιπεριφε­ρειάρχης Πέλλας και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Σχεδιασμού και Προγραμματι­σμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καθώς και ο Πιεριέας Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης. Τον Δήμο Κατερίνης εκπροσώπη­σαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος και ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Κατερί­νης κ. Θωμάς Παπαδημητρίου. Επίσης, την Πιερική Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων εκπροσώπησε ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Χαρί­σης ενώ στην αποστολή συμμε­τείχαν επιχειρηματίες από τους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών κα­θώς και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Άριστες ήταν οι εντυπώσεις από την υποδειγματική φιλοξενία της πόλης της Γιαγκοντίνα και του Προέδρου του κόμματος «Ενω­μένη Σερβία» και Προέδρου της Τοπικής Κυβέρνησης κ. Dragan Markovic Palma. Οι Πιεριείς εί­χαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κατ’ ιδίαν τον φιλόξενο αυτό τόπο και τους ανθρώπους του, να διερευνήσουν τις δυνατότητες σύναψης εμπορικών συναλλαγών και να αναπτύξουν ακόμη περισ­σότερο τις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τις δύο περιοχές αφού κάθε χρόνο στην Πιερία, και κυ­ρίως στην περιοχή της Παραλίας, παραθερίζουν χιλιάδες Σέρβοι. Σημειώνεται, ότι από τα θετικά της επίσκεψης στην Γιαγκοντίνα ήταν το γεγονός ότι τα Σέρβικα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τρεις ημέρες αναμετέδιδαν την παρουσία των Πιεριέων υπερτο­νίζοντας τα οφέλη σε εμπορικές και τουριστικές συνεργασίες με­ταξύ των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της αποστολής ξεναγήθη­καν στα σημαντικότερα αξιοθέα­τα της περιοχής. Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος στους Πιεριείς κα­θώς στην Γιαγκοντίνα λειτουργεί το μοναδικό υδάτινο πάρκο στη χώρα που σε συνδυασμό με τον ζωολογικό κήπο, τα μουσεία και τις μονές έχουν μετατρέψει μια μικρή πόλη σε σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Συνάντηση πρωτοκόλλου
Στη συνάντηση πρωτοκόλ­λου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Νοεμβρί­ου, ο κ. Markovic, ο Δήμαρχος της Πόλης και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της περιοχής, υποδέ­χθηκαν τους Πιεριείς στο δημαρ­χείο της πόλης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γραμ­ματέας ΟΕΥ της Ελληνικής Πρε­σβείας στο Βελιγράδι κ. Γιώργος Χατζηπέτρος, σέρβοι επιχειρη­ματίες καθώς και μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Markovic αναφερόμενος στις σχέσεις φιλίας των δύο περιοχών και στην προτίμηση που επιδει­κνύουν για τις ακτές της Πιερίας: «χιλιάδες Σέρβοι τουρίστες έκα­ναν διακοπές φέτος στην Ελλά­δα με το μεγαλύτερο ποσοστό να προτιμά την Πιερία. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί». Ο κ. Mar­kovic σημείωσε ότι τα έξοδα των 3000 ατόμων από την Γιαγκοντί­να που έκαναν φέτος τουρισμό στην Πιερία καλύφθηκαν από τη δημοτική αρχή της Γιαγκοντίνα, όμως, όπως τόνισε, και αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα μέσω του­ριστικών πρακτορείων, το 70% επιλέγει τις ακτές της Πιερίας: «αναμένουμε ότι και εσείς θα επιλέξετε να προμηθεύεστε από εμάς κάποια από τα προϊόντα που χρειάζεστε».
Ιδιαίτερη μνεία ο κ. Markovic έκανε στην πολιτική σταθερότη­τα που υπάρχει στη Σερβία ως απαραίτητο στοιχείο για την οι­κονομική και επιχειρηματική ανά­πτυξη και αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο θα πάρουν ημερομηνία για την αρχή του διαλόγου για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. «Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στήριξη που δίνει όλα αυτά τα χρόνια στη Σερβία. Η ιστορία των δύο λαών είναι γνωστή. Τώρα είναι η σειρά μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα που περνά μια δυνατή οικονομική κρίση που δεν την είχε συνηθί­σει. Οφείλουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες και να κάνουμε ότι μπορούμε για να προκύψουν συνεργασίες για το καλό των δύο περιοχών», δήλωσε χαρακτηρι­στικά ο Πρόεδρος. Τέλος, υπο­γράμμισε ότι όταν παρέλαβε τη διοίκηση της Γιαγκοντίνα, ο προ­ϋπολογισμός ήταν 5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 έφθασε τον προϋ­πολογισμό της πόλης στα 30 εκ. ευρώ με το 85% των εσόδων να προέρχεται από τις δημοτικές αρ­χές.
Στον χαιρετισμό του ο κ.
Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξω­στρέφεια και αυτή η συνάντηση στάθηκε για άλλη μια φορά η αφορμή για να διατυπώσουν οι δύο πλευρές την κοινή πεποίθη­ση ότι «η πολυετής φιλία μεταξύ των δύο λαών οφείλει και μπο­ρεί να εμβαθύνει σε επιχειρημα­τικές συνεργασίες προς όφελος των οικονομιών της Πιερίας και της Σερβίας, σε επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων εν γένει. Τα αποτε­λέσματα των επαφών θα τα ει­σπράξουμε στο άμεσο μέλλον».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Πιερίας για να καταργηθεί η βίζα για τους Σέρ­βους και τόνισε ότι «Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη διοίκηση της οποίας συμμε­τέχω, στηρίζει προς πάσα κατεύ­θυνση την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό όχι μόνο λόγω των φιλικών σχέ­σεων μεταξύ των δύο λαών αλλά γιατί η Σερβία το δικαιούται». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πι­ερίας συνεχάρη των κ. Markovic για όλα όσα δημιούργησε στην Γιαγκοντίνα καταφέρνοντας να μετατρέψει μία πόλη σε σημαντι­κό πόλο έλξης επισκεπτών, τον ευχαρίστησε για την άψογη φι­λοξενία και ανταπέδωσε την πρό­σκληση. «Σημασία έχει να ξεκινή­σει μια πορεία συνεργασίας. Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι είμαστε φίλοι και αδέρφια αλλά θα πρέπει να το δούμε και σε οικονομικές συνεργασίες», δήλωσε.
Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης σημει­ώνοντας τη σημαντικότητα τέ­τοιων επαφών για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συναλλαγών. «Η παρουσία μου εδώ υποδεικνύει τη στήριξη εκ μέρους της Περι­φέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς την προσπάθεια του Επιμε­λητηρίου Πιερίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη της χώρας και είμα­στε πρόθυμοι να εξυπηρετήσου­με οποιαδήποτε δραστηριότητα και πρωτοβουλία αναλάβετε. Σας συγχαίρω για την πανέμορ­φη πόλη που δημιουργήσατε με τα πρωτότυπα και πρωτόγνωρα αξιοθέατα αποδεικνύοντας ότι αυτός που αγαπά τον τόπο του έχει να προσφέρει πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και όλη τη χώρα».
Ο αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Λιακόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο δήλωσε: «είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε στην πόλη σας και σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Η προσπάθεια που γίνεται εδώ και αφορά τη συνεργασία του οικονομικού κό­σμου αποτελεί μονόδρομο για να ξεπεράσουμε τους δύσκολους καιρούς που διανύουν και οι δύο χώρες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Από την πλευρά του δήμου Κατε­ρίνης αγκαλιάζουμε την προσπά­θεια και θα είμαστε αρωγοί, μέσα από το θεσμικό μας ρόλο ώστε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια για τα καλύτερα δυνατά αποτελέ­σματα».
Τέλος, το λόγο έλαβε και ο Γραμματέας ΟΕΥ κ. Χατζηπέ­τρος δηλώνοντας ότι «είμαστε στο πλάι σας και στηρίζουμε την προσπάθειά σας. Η Ελλάδα έχει οικονομική συνεργασία με τη Σερβία από το 1996 και υπάρχουν στη χώρα επενδύσεις της τάξεως των 2,5 δις ευρώ ενώ απασχο­λούμε 25 χιλιάδες εργαζομένους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρεί­ται μια κάμψη στη συνεργασία λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάραυτα οι ιστορικοί μας δεσμοί είναι τέτοιοι που θα βοηθήσουν προσπάθειες σαν κι αυτές να ξε­περάσουν όλα τα εμπόδια».
Επιχειρηματικές συνερ­γασίες
Από τα μετρήσιμα θετικά οφέλη της επιχειρηματικής απο­στολής είναι η επισφράγιση της τουριστικής συνεργασίας και απόσπαση της υπόσχεσης για τη μεγέθυνση του τουριστικού ρεύματος από την περιοχή της Γιαγκοντίνα στην Πιερία. Επί­σης, αποφασίστηκε η λειτουρ­γία επιχειρηματικού γραφείου διασύνδεσης στη Γιαγκοντίνα που θα αποτελεί το σημείο ανα­φοράς για την επίτευξη συνερ­γασιών μεταξύ των επιχειρημα­τιών των δύο περιοχών. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν και επισκέ­ψεις σε μεγάλα εργοστάσια της Γιαγκοντίνα όπου οι ενδιαφερό­μενοι επιχειρηματίες πραγματο­ποίησαν διμερείς συναντήσεις. Στην Επιχειρηματική αποστολή πήραν μέρος επιχειρήσεις που το αντικείμενό τους αφορά τους εξής τομείς: 1. Ηλεκτρολογικό – ηλεκτρονικό υλικό (καλώδια, φωτιστικά, κλπ), 2. Θέρμανση – ψύξη, 3. Ξυλεία – παραγωγή κάρβουνου – πέλλετ, 4. Πα­ραγωγοί κρασιών – ηδύποτων / κάβες, 5. Μονάδες παραγω­γής κρέατος, 6. Επιπλοποιία, 7. Αλουμινοπαραγωγοί, 8. Τυπο­γραφεία, 9. Τουριστικά γραφεία – πράκτορες και 10. Μεσιτικά γραφεία.