«Λουκέτο» σε Δημοτικά Σχολεία της Ορεινής Πιερίας & το Λύκειο Κολινδρού
-Κλειστά όλα τα σχολεία του Κολινδρού σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Έντονες αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς και της Πιερίας προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει σχολεία. Πολλά είναι τα δημοτικά που καταργούνται στην ορεινή Πιερία, ενώ στο βόρειο τμήμα του νομού κλείνει το λύκειο Κολινδρού. Απόφαση που προκάλεσε οργή σε γονείς, εκπαιδευτικούς και δημοτική αρχή. Μάλιστα, υστερα από την άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδειάς, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την κάταργηση του Λυκείου Κολινδρού ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισαν την αποχή των μαθητών απ’ όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας Κολινδρού μέχρι την αποκατάσταση της αδικίας. Σε εγρήγορση καλεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης τους καθηγητές, ώστε σε συνεργασία με τους γονείς να αντιδράσουν στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ενώ μαθητές σχολείου υπό συγχώνευση στην Κοζάνη προχώρησαν ήδη σε κατάληψη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι «τη στιγμή που δημοσιεύονται στον Τύπο αναλυτικά οι επικείμενες συγχωνεύσεις, η Ο.Λ.Μ.Ε. περιμένει ακόμη τις προτάσεις του υπουργείου».
Παρουσιάστηκε από το Υπ. Παιδείας
Ο νέος «χάρτης» εκπαίδευσης στην Πιερία
Ποια σχολεία συνενώνονται
Η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται τώρα, έπειτα από δύο μήνες διαβουλεύσεων και ενδελεχούς μελέτης της κάθε περίπτωσης, του κάθε σχολείου. Εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το υπουργείο προχώρησε στις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά. Το υπουργείο αλλάζει τον σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών, ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα. Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν. Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα τον μαθητή και τις ανάγκες της τάξης. Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η νέα σχολική χρονιά (2011-2012) θα ξεκινήσει με σχολεία που προσφέρουν περισσότερο στη μάθηση. Με σχολεία εύρωστα που μπορούν να εφαρμόσουν το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα και τις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Νέου Σχολείου.
Οι συνενώσεις γίνονται κάθε χρόνο
Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων αποτελεί πάγια δράση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 1566/85), και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή.
Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια. Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα, στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όχι στα σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα. Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν υπερβαίνει τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις – 6 πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500. Τα δεδομένα για τη νέα σχολική χρονιά Φέτος, συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων πανελληνίως.
Οι αλλαγές
στην Πιερία
Το 1/Θ Δ.Σ. Ν. ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ και το 12/Θ 13ο Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ συγχωνεύονται σε ένα και δημιουργούν το 13ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης.
Το 2/Θ Δ.Σ. ΧΡΑΝΗΣ και το 12/Θ 10ο Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ενώνονται σε ένα.
Το 2/Θ Δ.Σ ΕΛΑΦΟΥ, το 3/Θ Δ.Σ. ΚΑΤΑΛΩΝΙΩΝ και το 1/Θ Δ.Σ. ΤΟΞΟΥ 6/Θ και το Δ.Σ. ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ιδρύουν το 6/θ ΔΗΜ.ΣΧ. ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ – ΕΞΟΧΗΣ.
Το 1/Θ Δ.Σ. ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΥ, το 1/Θ Δ.Σ. ΜΕΛΙΑΔΙΟΥ και 2/Θ Δ.Σ. ΛΑΓΟΡΑΧΗΣ ιδρύουν το 4/Θ Δ.ΣΧ.ΛΑΓΟΡΑΧΗΣ.
Το 2/Θ Δ.Σ. ΤΡΙΛΟΦΟΥ και το 4/Θ Δ.Σ. ΓΑΝΟΧΩΡΑΣ ιδρύουν το 6/Θ Δημοτικό Σχολείο Γανόχωρας.
Το 2/Θ Δ.Σ. Κ.ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, το 1/Θ Δ.Σ. ΣΕΒΑΣΤΗΣ και το 12/Θ Δ.Σ. ΚΟΡΙΝΟΥ ιδρύουν το νέο 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Κορινού.
Το 2/Θ Δ.Σ. ΚΑΡΥΩΝ, το 3/Θ Δ.Σ. ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ, το 1/Θ Δ.Σ. Μ. ΜΗΛΙΑΣ, το 2/Θ Δ.Σ. ΦΩΤΕΙΝΩΝ και το 1/Θ Δ.Σ. Κ. ΜΗΛΙΑΣ ιδρύουν το 6/Θ Δ.ΣΧ. ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ.
Το 3/Θ Δ.Σ. ΡΑΧΗΣ και το 6/Θ Δ.Σ. ΛΟΦΟΥ ιδρύουν το νέο 7/Θ Δημοτικό Σχολείο Λόφου. Το 3/Θ Δ.Σ. ΒΡΙΑΣ, το 1/Θ Δ.Σ. ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ και το 1/Θ Δ.Σ. ΡΗΤΙΝΗΣ ιδρύουν το 6/Θ Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης.
Το 1/Θ Δ.Σ. ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ και το 6/Θ Δ.Σ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ ιδρύουν το νέο 6/Θ Δημοτικό Σχολείο Μακρυγιάλου.
Το 3/Θ Δ.Σ. ΜΕΘΩΝΗΣ και το 6/Θ Δ.Σ. 3ο ΑΙΓΙΝΙΟΥ ιδρύουν το νέο 6/Θ 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου.
Δευτεροβάθμια
Εκπαίδευση
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ και το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ δημιουργούν το ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ.