Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μπορεί πολύ σύντομα να οδηγήσει σε μία ένοπλη σύρραξη και ο αμερικανικός στρατός θέλει να είναι έτοιμος! Αεροπορικές δυνάμεις και μοίρες πεζοναυτών «οχυρώνονται» στο προπύργιο των ΗΠΑ έξω από την Κίνα.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως να καταγράψουν ότι η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε αρχίσει να μεγαλώνει. Η Κίνα είχε προκαλέσει την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό, κατασκευάζοντας μια σειρά στρατιωτικών βάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Και η κυβέρνηση Τραμπ είχε ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Αν και πριν από λίγες μόνο ημέρες οι ΗΠΑ απέσυραν από τη νήσο Γκουάμ τα τελευταία βομβαρδιστικά Β-52 που παρέμεναν στην αεροπορική βάση που διατηρούν στην περιοχή, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε τέσσερα βομβαρδιστικά Β1-Β Lancer και 200 αλεξιπτωτιστές, όπως επιβεβαίωσε το αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας Ειρηνικού.

Η αποστολή των δυνάμεων, η οποία χαρακτηρίζεται ως προσωρινή από την αμερικανική πλευρά, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν αρχίσει να εντείνονται, τόσο για κυριαρχικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική θάλασσα, όσο και για τους ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγές από το Πεκίνο ανέφεραν πως «εκδίωξαν» από τη Νότια Σινική θάλασσα το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Barry, το οποίο έπλεε κοντά σε νησίδες που διεκδικούνται από την Κίνα και το Βιετνάμ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει δώσει πληροφορίες για τη διάρκεια παρουσίας των βομβαρδιστικών στην αεροπορική βάση Άντερσεν της νήσου Γκουάμ, αν και κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αεροσκάφη τέτοιου τύπου εκτελούσαν πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Σε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας Ειρηνικού των ΗΠΑ, Φρανκ Γουέλτον, μίλησε για τις ικανότητες των βομβαρδιστικών Β-1Β να μεταφέρουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να πλήξουν πλοία, αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες απειλές που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν από συγκεκριμένο εχθρό.

 

 

Η στάση της Κίνας

Παρά το γεγονός πως από την πλευρά της Κίνας δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο σχετικά με την παρουσία των βομβαρδιστικών στη νήσο Γκουάμ, την προηγούμενη εβδομάδα, το Πεκίνο άσκησε κριτική κατά των ΗΠΑ για «στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής θάλασσας» και για «προκλητική συμπεριφορά».

Όπως είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Άμυνας, μετά από τη συνάντηση των πλοίων των δύο χωρών στη Νότια Σινική θάλασσα, «ο στρατός της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας θα παραμείνει σε μέγιστο βαθμό συναγερμού και θα φυλάττει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα μας, καθώς και την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή».

 

 

Πηγή: onalert.gr