Έντυπο Ε2: Οι κωδικοί που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Η δήλωση των εισοδημάτων από ακίνητα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ακόμη και ένα μικρό λάθος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους φορολογούμενους.
Συνεχίζεται «δειλά δειλά» η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τα έντυπα Ε2 για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας να ανέρχονται ήδη στις 40.677 μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των 3.401.034 δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες.
Η δήλωση των εισοδημάτων από ακίνητα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ακόμη και ένα μικρό λάθος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους φορολογούμενους.
Το έντυπο αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της δήλωσης, καθώς από αυτό τα εισοδήματα μεταφέρονται αυτόματα στο Ε1 και φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν με ακρίβεια τα στοιχεία των ακινήτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προβλέψεις της φορολογικής διοίκησης.
Στο έντυπο Ε2 περιλαμβάνονται προσυμπληρωμένα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα οποία ωστόσο μπορούν να τροποποιηθούν από τον ιδιοκτήτη αν χρειάζεται. Επιπλέον, οι παντρεμένοι θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστά έντυπα Ε2 εάν η σύζυγος διαθέτει ακίνητη περιουσία στο όνομά της, ενώ στην περίπτωση συνιδιοκτησίας κάθε ιδιοκτήτης συμπληρώνει τη δήλωσή του ξεχωριστά.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα ανείσπρακτα ενοίκια, τα οποία πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία.
Παράλληλα, όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που αποκτήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν μέσα στο 2023, θα πρέπει να τα δηλώσουν στον πίνακα ΙΙ του εντύπου.
Για τα ακίνητα που ανήκουν σε ανήλικο τέκνο, η δήλωση γίνεται από τον γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
Σημαντικές είναι και οι λεπτομέρειες που αφορούν τον χαρακτηρισμό της μίσθωσης, καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν με σαφήνεια το είδος και τη χρήση του ακινήτου στη στήλη 17, καθώς και τον αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης στη στήλη 19. Για ακίνητα που παραμένουν κενά, απαιτείται η καταγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος με την ένδειξη «ΚΕΝΟ», ενώ στην περίπτωση ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων, χρησιμοποιείται ο κωδικός 999999999.
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο αφορά την ορθή μεταφορά των ποσών στις στήλες 13, 14, 15 και 16, καθώς αυτά μεταφέρονται αυτόματα στο Ε1.
Αν εντοπιστεί κάποιο λάθος, θα πρέπει να διορθωθεί πρώτα στο Ε2, πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στον τελικό υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης.
Πηγή:dnews