ΕΟΦ: Να γιατί λείπουν φάρμακα από την αγορά!
Η διοίκηση του ΕΟΦ εξηγεί ότι λείπουν φάρμακα από την αγορά, γεγονός που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγα 24ωρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει ότι λείπουν πολλά και βασικά σκευάσματα από τη συμπρωτεύουσα, ενώ ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν φυσικά και στην Αθήνα.
Μάλιστα, μετά τις καταγγελίες είχε συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Σημειώνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί εδώ και έξι μήνες μια νέα πλατφόρμα για την εισαγωγή των στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε ο ΕΟΦ να γνωρίζει και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Όμως, σύμφωνα με τη διοίκησή του, οι φορείς δεν ενημερώνουν τον οργανισμό για τις ελλείψεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στην αγορά.
«Διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση στις προσπάθειες του οργανισμού δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Απεναντίας, γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών μέσω του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, και όχι μέσω της σχετικής εφαρμογής ή των λοιπών μέσων που διατίθενται από τον οργανισμό για τον σκοπό αυτό.
Οι δε πληροφορίες που διαχέονται αδιακρίτως είναι συχνά ήδη δημοσιευμένες από τον ΕΟΦ μέσω της ιστοσελίδας του, κάποιες είναι ανακριβείς ή βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης, ενώ ορισμένες είναι ανεπίκαιρες, δεδομένου ότι έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται η προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης όπου κρίνεται πρόσφορο» αναφέρει η Διοίκηση του ΕΟΦ.
Και επειδή το φάρμακο, όπως τονίζει, είναι κοινωνικό αγαθό, καλεί ξανά τη βιομηχανία, τους χονδρέμπορους, τους φαρμακοποιούς και γενικότερα όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς σε συνεργασία.
«Η συνεργασία αυτή επιβάλλεται να βασίζεται στη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής για την υποβολή των αναφορών για ελλείψεις, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικής σημασίας ζητήματος».