Κάθε χρόνο περισσότερα από 150.000 ευρώ μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό των ευρωβουλευτών.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει έως και 250.000 ευρώ ετησίως για τη μισθοδοσία των συνεργατών τους.

Όταν γίνουν 63 ετών έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ μετά την αποχώρηση τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιούνται ένα πολύ καλό επίδομα μέχρι να κάνουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα τους.

Αυτές είναι μόνο οι βασικές παροχές για τους ανθρώπους που εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει πολλά αεροπορικά εισιτήρια, επίδομα διαμονής και στέγασης, γραφεία, αυτοκίνητο και τη δυνατότητα να καλούν στις Βρυξέλλες περίπου 1οο ανθρώπους τον χρόνο.

Ο μεικτός μισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 8.750 ευρώ τον μήνα και με τις κρατήσεις για την Εφορία και την ασφάλιση διαμορφώνεται στα 6.824 ευρώ.

Το ποσό αυτό υπόκειται και σε κρατήσεις στη χώρα καταγωγής του ευρωβουλευτή. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον μισθό τους, καθώς αυτός είναι συνδεδεμένος με τις απολαβές των μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούνται το 38,5% του μισθού των δικαστών.

Αν και η «μισθοδοσία» των ευρωβουλευτών δεν προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με τις απολαβές των μελών των εθνικών Κοινοβουλίων, τα επιπλέον 4.513 ευρώ που μπαίνουν κάθε μήνα στον λογαριασμό τους έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική. Πρόκειται για χρήματα που χορηγούνται για «γενικά έξοδα», ωστόσο ο όρος είναι σκόπιμα ασαφής, αφού οι ευρωβουλευτές μπορούν να τα ξοδέψουν όπως νομίζουν οι ίδιοι. Επιπλέον δεν υποχρεούνται να καταθέσουν κανένα παραστατικό για τις δαπάνες τους.

Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούται έως 24.943 ευρώ τον μήνα για να καλυφθούν οι μισθολογικές ανάγκες των συνεργατών του. Τα χρήματα δεν μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του ευρωβουλευτή, αλλά πληρώνονται απευθείας στο προσωπικό, τόσο του γραφείου των Βρυξελλών όσο και του γραφείου της χώρας καταγωγής.

Εξίσου γενναίες είναι και οι παροχές σε είδος που απολαμβάνουν τα μέλή του Ευρωκοινοβουλίου. Για κάθε μέρα παραμονής τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο δικαιούνται 320 ευρώ, τα οποία καλύπτουν έξοδα διαμονής και διατροφής. Για να τα εισπράξουν, ωστόσο, θα πρέπει να καταγραφούν επίσημα η παρουσία και η ψήφος τους στην αίθουσα. Αν λείψουν σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες, το ποσό που δικαιούνται πέφτει στα 160 ευρώ την ημέρα. Για ταξίδια που έχουν σχέση με τα καθήκοντά τους οι ευρωβουλευτές μπορούν να δικαιολογήσουν έως 4-454 ευρώ ετησίως.

 

 

Το χρυσό αλεξίπτωτο

H επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι το μοναδικό μπόνους των ευρωβουλευτών όταν ολοκληρώνουν τη θητεία τους.

Η αναχώρησή τους από τις Βρυξέλλες συνοδεύεται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που επισήμως ονομάζεται «επίδομα μετάβασης» και ειρωνικά «χρυσό αλεξίπτωτο».

Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην ευρωβουλευτή είναι ένας μισθός για κάθε χρόνο θητείας. Χορηγείται με πλαφόν τους 24 μισθούς και το ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει τα 210.185 ευρώ.

Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται αν ο ευρωβουλευτής εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα η εργασία στον δημόσιο τομέα ή σε μισθωτή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ότι θα γίνει συμψηφισμός του νέου μισθού με το επίδομα.