Οι μορφές των ηρώων του 1821, Καραϊσκάκη, Νικηταρά, Μπότσαρη κ.α. έγιναν… γκράφιτι σε τοίχους των Αθηνών και viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για δημιουργίες του 18χρονου καλλιτέχνη γκράφιτι, με το ψευδώνυμο Εύρυτος, που μέσα από τα έργα του τιμάει την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, απαντώντας -όπως λέει με νόημα- σ’ όσους επιδιώκουν να γκριζάρουν το μήνυμα των Αγωνιστών του 1821.

Όπως λέει ο Εύρυτος στο protothema.gr, η ελληνική ιστορία δεν αποτελεί απλά ερέθισμα, αλλά πηγή έμπνευσης και διδασκαλίας για τον ίδιο. «Το γκράφιτι για εμένα είναι ένας τρόπος εξωτερίκευσης της αισθητικής των ιδεών μου που βασίζονται στο έθνος και τον πατριωτισμό, μέσω του γκράφιτι θέλω ο κόσμος να συναισθανθεί αυτά που γεννήθηκαν μέσα μου όταν ήρθα σε επαφή με την ιστορία της χώρας μας» λέει, τονίζοντας πως: «Ένιωσα το χρέος να κάνω μια μικρή προσπάθεια με ένα κουτί σπρέι, προκειμένου να διαδοθούν τα πραγματικά μηνύματα του 1821».

Στην αρχαιότητα ο Εύρυτος ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, πολέμησε δίπλα του τυφλός. Ο Εύρυτος αρνήθηκε να επιστρέψει πίσω στη Σπάρτη και στάθηκε απέναντι στους Πέρσες στη μάχη των Θερμοπυλών. Ο νεαρός καλλιτέχνης εξηγεί γιατί επέλεξε το ψευδώνυμο αυτό και τι συμβολίζει για τον ίδιο. «Ο Εύρυτος από πίστη στον Βασιλιά του και τα ιδανικά της πατρίδας του αναφώνησε “αφού δε μπορώ να δω για να πολεμήσω δε μπορώ να δω ούτε και το δρόμο για την επιστροφή” και έτρεξε πίσω στο πεδίο της μάχης όπου έπεσε πολεμώντας τυφλός». Υπάρχει μια μεγάλη ιστορία πίσω από την συναισθηματική μου επαφή με αυτή την μικρή ιστορία απ’ όταν ήμουν 14ων ετών. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ αυτό το ψευδώνυμο, θέλοντας να παρακινήσω και άλλο κόσμο να αναζητήσει την ιστορία αυτού του αφανούς ήρωα» τονίζει.
Κινδυνεύοντας να μπει στο «στόχαστρο» των Αρχών, που αντιμετωπίζουν το γκράφιτι ως «βανδαλισμό» και παράνομη ενέργεια, αλλά και αριστερόστροφων διεθνιστών που κάθε αναφορά στις έννοιες πατρίδα και έθνος τους προκαλεί… αλλεργία, ο 18χρονος δημιουργός εξηγεί πως επέλεξε να δημιουργεί σε «δυσπρόσιτους» χώρους, για λόγους προστασίας, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει ενδιαφέρον ώστε να δημιουργήσει σε χώρους πιο προσβάσιμους και θεατούς στο κοινό. «Το ιδανικότερο για εμένα θα ήταν να μπορώ να ζωγραφίσω τις μορφές των Ηρώων μας σε κεντρικά σημεία, στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο άλλων πόλεων με ιστορία στην επανάσταση, σε μεγάλους δρόμους, μεγάλες πλατείες. Όμως ουσιαστικά κάνεις ακόμη, ούτε ιδιώτης, ούτε και δήμαρχος έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί μου ώστε να είναι κάτι τέτοιο εφικτό» λέει, συνεχίζοντας: « Έτσι θα μπορούσαν όλοι να δουν, όχι τα έργα μου, γιατί δεν είναι αυτό που θέλω, αλλά συμπυκνωμένη σε μια μορφή την δύναμη, το πνεύμα και την αντίληψη του εκάστοτε ήρωα. Οι συνθήκες όμως επιβάλλουν αυτό να γίνεται μόνο από μια ψυχρή οθόνη».

Ο μόλις 18 ετών καλλιτέχνης γκράφιτι, σπουδάζει στο ΑΠΘ. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται από μικρός με τις καλές τέχνες, σ’ ερασιτεχνικό επίπεδο. Με το γκράφιτι και το σπρέυ ξεκίνησε να πειραματίζεται τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρώτο έργο του τον «ματωμένο ιερέα»

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr