Επανεξετάζονται οι όροι χορήγησης των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης
Από κόσκινο οι δικαιούχοι. Τι μελετάει η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικογένειας
Στην αναμόρφωση και στην διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και γι αυτό η επιτροπή θα διερεύνηση όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη, τα επιδόματα που εξετάζονται είναι το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.
Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν για παράδειγμα οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).
Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η αύξηση του επιδόματος παιδιού στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.
Ειδικότερα η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μην δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.
Το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης εξετάζονται οι όροι χορήγησης καθώς έχει διαπιστωθεί ποιοι το λαμβάνουν καθώς παρατηρείται απόκρυψη εισοδημάτων των δικαιούχων.
Όπως αναφέρει στην Έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, το κόστος των επιδομάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μοντέλο χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων.
Η Κεντρική τράπεζα συστήνει στην κυβέρνηση καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, καθώς σε οικονομίες, όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων.
Χωρίς επιδόματα φτωχοί οι Έλληνες
Χωρίς τα επιδόματα, ένας στους 5 Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, όπως αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή της η ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων) ανέρχεται σε 45,1%.
Μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται σε 18,9%. Ως εκ τούτου διαπιστώνεται ότι τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ, εν συνεχεία, οι συντάξεις κατά 22,0 ποσοστιαίες μονάδες.
Μα ελέγχεται η φορολογία όλων των μελών
Σαρωτικές αλλαγές εξάλλου έχουν προτείνει και οι σοφοί της Επιτροπής Πισσαρίδη και για την Κοινωνική Πρόνοια, καθώς εκτιμούν στην περιβόητη Έκθεση τους πως η διαχείριση γίνεται «με τρόπο κατακερματισμένο». Η έκθεση πρότεινε ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα, εκτός του επιδόματος ανεργίας, αναπηρίας, και ενός στεγαστικού επιδόματος που θα καταβάλλεται σε αδύναμους οφειλέτες.
Παράλληλα όριζε ότι το σύστημα των επιδομάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να ενοποιηθεί με τη φορολογική διοίκηση, και η διαχείριση να γίνεται από τις φορολογικές αρχές, καθώς τα επιδόματα και η φορολογία σχετίζονται μεταξύ τους: είναι μεταφορές από η προς το κράτος.
Στην περίπτωση αυτή, όλα τα απαραίτητα κριτήρια επιλεξιμότητας θα αναφέρονται στην φορολογική δήλωση του ατόμου, χωρίς να απαιτείται επιπλέον αίτηση για το επίδομα.
Στη συνέχεια, οι φορολογικές αρχές θα καταβάλλουν το επίδομα, λαμβάνοντας υπόψη και τα φορολογικά στοιχεία των άλλων μελών της οικογένειας.
Η εκταμίευση του επιδόματος θα μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, εν αναμονή της τελικής φορολογικής δήλωσης, όπου θα καθορίζεται το τελικό υπόλοιπο.
Πηγή:dnews