Τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά λόγω του κορονοϊού, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους:

– που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και θα παραταθεί η αναστολή τους

– που δεν είχαν τεθεί στο παρελθόν σε αναστολή και τίθενται τώρα για πρώτη φορά

– που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και ακολούθως ανακλήθηκε οριστικά η αναστολή τους από τον εργοδότη.

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα παράτασης της αναστολής ή έναρξης καινούριας αναστολής από το μηδέν, ενώ το μέτρο ανοίγει και στους εργαζόμενους που είχαν ανακληθεί οριστικά σε ενεργή απασχόληση. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν έως 30 ημέρες ανά μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης σε ΦΕΚ.

Όπως κάθε μήνα, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Αύγουστο ή ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα λάβουν 534 ευρώ ανά μήνα. Διαφορετικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες της αναστολής ανά μήνα με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά μήνα.

 

Οι ημερομηνίες

Η νέα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προβούν σε πρόσληψη και απευθείας σε αναστολή, ώστε οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης, καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με απολύσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου υποβάλλονται:

-από τους εργοδότες στο σύστημα Εργάνη από χθες 10 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 24 Αυγούστου
-από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από χθες 10 Αυγούστου έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα ή τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται διαρκώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ