Θα καθυστερήσουν οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού. Κλείνει οριστικά η πλατφόρμα για το 2024.

Σήμερα κλείνει οριστικά η πλατφόρμα του επιδόματος παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ του 2024 για να ανοίξει ξανά τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2025 για νέες αιτήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η αύξηση του επιδόματος παιδιού δεν θα εφαρμοστεί ούτε στις νέες αιτήσεις του 2025 που ξεκινάει η υποβολή τους από τον Μάρτιο καθώς δεν προλαβαίνουν να εφαρμοστούν αφού το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν έχει καταθέσει το σχετικό σχέδιο νόμου.

Αν και τα στελέχη της κυβέρνησης είχαν κάνει λόγο για αύξηση των επιδομάτων και του επιδόματος παιδιού στις αρχές 2025 τελικά ακόμη δεν έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου, δεν έχει ψηφιστεί και δεν προλαβαίνει να εφαρμοστεί για τις νέες αιτήσεις του 2025.

Έτσι η ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας του επιδόματος παιδιού και η αύξηση του επιδόματος παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα, θα γίνει όταν θα είναι όλα έτοιμα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί τέλος του 2025 με αρχές του 2026 όπου θα εφαρμοστεί η ενιαία πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης σε όλα τα επιδόματα.

Το έργο έχει ως βασικό άξονα τον εκσυγχρονισμό, ενοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών των παρεχόμενων λογισμικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ και την ανάπτυξη Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, στην οποία θα ενσωματωθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΑ, όπως θα μετασχηματιστεί, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες καθώς και την εγκατάσταση και πλήρη λειτουργία τους στο G-Cloud.

Έτσι θα δημιουργηθεί μία ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο με όλες τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες μεταξύ των σχετικών μητρώων, προκειμένου να αντλούνται αυτοματοποιημένα τα στοιχεία των πολιτών και να μην απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό μαζί με τις αυξήσεις στα ποσά θα μπουν και τα νέα κριτήρια που θα αποκλείουν χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους. Ειδικότερα θα υπάρξει μία παραμετροποίηση μεταξύ της παλαιότητας του αυτοκινήτου, των κυβικών αλλα και των μελών της οικογένειας.

Για το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες το όριο (ακόμη και αν μιλάμε για καινούριο αυτοκίνητο) θα είναι υψηλότερο από τα 1600 κυβικά ενώ πολύ υψηλότερο θα είναι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 700.000 δικαιούχους που λαμβάνουν το επίδομα παιδιού.

Αναλυτικότερα θα θεσπιστούν περιουσιακά κριτήρια και τεκμήρια καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων. Τα κριτήρια σιγά- σιγά κλειδώνουν και στις καταθέσεις το όριο ενδέχεται να φτάσει στις 25.000 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα ενώ για τα Ι.Χ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να φτάνει στις 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη είναι:

– Κινητή περιουσία (Αυτοκίνητα, δίκυκλα)

– Ακίνητη περιουσία (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια)

– Εισόδημα από τρίτες πηγές (μετοχές, ομόλογα).

Σε κάθε περίπτωση η αξία της ακίνητης περιουσίας θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Και εδώ αν ληφθεί υπ’ όψιν το όριο που ισχύει στα άλλα επιδόματα, η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για δε την κινητή περιουσία, θα μπουν όριο καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη).

Στις καταθέσεις το όριο ενδέχεται να φτάνει στις 25.000 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα, ενώ για τα Ι.Χ. θα μπει τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης που μπορεί να φτάνει στις 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

 

 

Πηγή:dnews