Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης σχετικά με τη διαγραφή χρέους 138 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων του Κώστα Πηλαδάκη.

Αναλυτικά στο δελτίο τύπου ο κ. Γιαννούλης αναφέρει:

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να συμφώνησε στη διαγραφή χρέους 138 εκατομμυρίων ευρώ, εταιριών συμφερόντων του Κώστα Πηλαδάκη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας DOCUMENTO η «συμφωνία εξυγίανσης» προβλέπει πως από το συνολικό χρέος των 149 εκατομμυρίων οι συγκεκριμένες εταιρίες θα καταβάλλουν μόλις 11,1 εκατ. και μάλιστα σε διάρκεια 22 ετών.

Σε μία περίοδο που μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά βιώνουν ήδη τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, σε μία περίοδο που εκατοντάδες δανειολήπτες συχνά απειλούνται ακόμη και με πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, είναι εξοργιστική η προκλητική διαγραφή των χρεών, με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και ζητώ να μας ενημερώσει «σε τι ποσό ανέρχεται η ζημία του ελληνικού δημοσίου από την χορήγηση των παραπάνω δανείων, που δόθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη εξασφάλιση; Και πως δικαιολογείται η πρόθεση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει σε μια εμφανώς προκλητική και χαριστική ρύθμιση διαγραφής χρέους».

 

Η επίκαιρη ερώτηση

Προς τον Υπουργό των Οικονομικών

Θέμα: Προκλητική διαγραφή χρέους από την τράπεζα Πειραιώς στις εταιρείες επιχειρηματικών συμφερόντων του Κ. Πηλαδάκη

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας Ντοκουμέντο (DOCUMENTO) η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να διαγράψει πάνω από 100.000.000 ευρώ από δάνειο συνολικού ύψους 149.519.568,52 ευρώ, που έχει χορηγηθεί σε εταιρίες, επιχειρηματικών συμφερόντων του Κ. Πηλαδάκη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της Τράπεζας και των εταιρειών, που θα κατατεθεί προς κύρωση στο αρμόδιο δικαστήριο, οι τελευταίες προτίθενται να καταβάλλουν από το χρέος μόλις 11,1 εκατομ. και σε διάρκεια 22 ετών, την ίδια στιγμή, που η τράπεζα έχει προχωρήσει σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων της. Τα δάνεια αυτά έχουν ληφθεί από το 2010 και το 2011 από την τράπεζα Marfin και ουσιαστικά πρόκειται για δύο δάνεια, 68 και 11,5 εκατ. ευρώ, που καταγγέλθηκαν από την –εξαγορασμένη από τη Marfin– Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου μετά την αποχώρηση Βγενόπουλου από τη διοίκησή της. Σύμφωνα με τη Λαϊκή, η οποία προτού πτωχεύσει και αναλάβει το χαρτοφυλάκιό της η Τράπεζα Πειραιώς, αν και διεκδικούσε να της καταβληθούν τα οφειλόμενα, οι ανωτέρω εταιρείες αρνούνταν να συναινέσουν στη σύναψη συμβάσεων ενεχυρίασης, παραβιάζοντας κατάφωρα τους όρους των συμφωνιών και τις δεσμεύσεις τους. Αποτέλεσμα της παραβίασης ήταν η έλλειψη κάθε εξασφάλισης των δανείων, ενώ οι δανειολήπτριες εταιρείες ουδέποτε κατέβαλαν κανένα ποσό, ούτε καν τους τόκους. Η τράπεζα σε αίτησή της προς τη Δικαιοσύνη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων έκανε τότε λόγο για δική της βλάβη από τις πρακτικές του επιχειρηματία μεγάλου ύψους.Ωστόσο σήμερα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του επιχειρηματία για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της υπέρογκης οφειλής του. Επειδή η παραπάνω συμφωνία έχει συναφθεί υπό την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργού των Οικονομικών την ίδια στιγμή που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά οδηγούνται στην καταστροφή.

Ερωτάται  ο Υπουργός των Οικονομικών

Σε τι ποσό ανέρχεται η ζημία του ελληνικού δημοσίου από την χορήγηση των παραπάνω δανείων, που δόθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη εξασφάλιση;Και πως δικαιολογείται η πρόθεση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει σε μια εμφανώς προκλητική και χαριστική ρύθμιση διαγραφής χρέους.

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Γιαννούλης