38 κρουσμάτων σιγκέλλωσης σε 5 χώρες της Ευρώπης – Ποια τα συμπτώματα

Οι ευρωπαϊκοί υγειονομικοί φορείς παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή μια επιδημία σιγκέλλωσης που συνδέεται με διεθνή ταξίδια σε μακρινές πτήσεις με 38 ανθρώπους να έχουν ήδη νοσήσει, έχοντας προσβληθεί με το βακτήριο της σιγκέλλας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται το foodsafetynews.com μετά την ανίχνευση 38 κρουσμάτων σε 5 χώρες της Ευρώπης οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και προσπαθούν να ανιχνεύσουν το αίτιο το οποίο «πυροδότησε» την διασπορά του βακτηρίου της Σιγκέλλας.

Τα επίμαχα κρούσματα εντοπίστηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εν συνεχεία σε Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ολλανδία υποδηλώνοντας μια κοινή πηγή μόλυνσης. Η Αυστρία και η Γαλλία έχουν επτά περιπτώσεις η κάθε μία, ενώ η Ιρλανδία έχει τρεις και η Ολλανδία μία. Οι ασθενείς ανέφεραν διακρατικά ταξίδια σε μακρινές πτήσεις μέσω ενός μη ονομασμένου αεροδρομίου αλλά με διαφορετικούς προορισμούς πριν από την εμφάνιση της ασθένειας.

Οι μακρινές πτήσεις στο στόχαστρο των επιστημόνων

Από τις 38 περιπτώσεις, οι 29 είχαν πρόσφατο διεθνές ταξίδι, με 22 να επισκέπτονται χώρες στην Ασία, όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Τέσσερις ταξίδεψαν στην Αφρική και τρεις στην Ωκεανία.

Οι ασθενείς είχαν ημερομηνία απομόνωσης ή εμφάνισης συμπτωμάτων τον Ιανουάριο του 2025, με την πρώτη περίπτωση να καταγράφεται στις 8 Ιανουαρίου και την τελευταία στις 17 Ιανουαρίου. Από τις 38 περιπτώσεις, οι 23 είναι γυναίκες. Η ηλικία των ασθενών κυμαίνεται από 15 έως 70 ετών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε ότι η κοινή έκθεση πιθανότατα συνέβη κατά τη διάρκεια της διεθνούς μετάβασης, σε πτήσεις που εκτελούνται από την ίδια αεροπορική εταιρεία ή με τον ίδιο προμηθευτή φαγητού, ή στο αεροδρόμιο. Περισσότερες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν μέχρι να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Το ECDC ανέφερε ότι παρακολουθεί το περιστατικό μέσω του συστήματος EpiPulse και είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η λοίμωξη με Shigella μπορεί να συμβεί εάν ένα άτομο καταναλώσει τρόφιμα ή νερό μολυσμένα από ανθρώπινα κόπρανα, είτε μέσω μολυσμένων χεριών είτε αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα. Δευτερογενείς λοιμώξεις είναι κοινές λόγω της χαμηλής μολυσματικής δόσης.

Η περίοδος επώασης είναι μία έως δύο ημέρες.

Τα συμπτώματα της σιγέλλωσης περιλαμβάνουν διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή ή να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, πυρετό, κοιλιακό άλγος και δυσφορία.

Το 2022, 30 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 4.149 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σιγκέλλωσης. Για τις 578 λοιμώξεις όπου ήταν γνωστός ο τρόπος μετάδοσης, καταγράφηκαν 394 περιπτώσεις μετάδοσης μέσω τροφίμων.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της σιγκέλλωσης

Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μία με δύο ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο.

Η διάρροια είναι συχνά αιματηρή, ενώ τα κόπρανα μπορεί εκτός από αίμα να περιέχουν και βλέννα. Η σιγκέλλωση συνήθως υφίεται σε πέντε με επτά ημέρες.

Σε ορισμένα άτομα, κυρίως σε μικρά παιδιά και σε ηλικιωμένους, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο έντονη που να απαιτείται η νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Μια σοβαρή λοίμωξη με υψηλό πυρετό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από σπασμούς σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών.

Σε ορισμένα άτομα η σιγκέλλωση δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα, ωστόσο τα άτομα αυτά μπορούν και μεταδίδουν το βακτήριο σε άλλους.

Ο προσδιορισμός της σιγκέλλας ως αιτιολογικού παράγοντα της νόσου γίνεται με εργαστηριακές δοκιμασίες που αναγνωρίζουν τη σιγκέλλα στα κόπρανα του προσβεβλημένου ατόμου.

Τα μικροβιολογικά εργαστήρια μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν ειδικές δοκιμασίες για τον προσδιορισμό του ακριβούς τύπου της σιγκέλλας από τον οποίο έχει προσβληθεί ο ασθενής, καθώς και για τον καθορισμό των καταλληλότερων αντιβιοτικών για την αντιμετώπισή του.

Συνήθως τα άτομα αναρρώνουν πλήρως, αν και μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες πριν επανέλθουν πλήρως οι συνήθειες του εντέρου. Ένα ποσοστό γύρω στο 0,2-2% (δεδομένα μετά από επιδημίες) των ατόμων που προσβάλλονται από τη Shigella flexneri, αναπτύσσουν αργότερα πόνους στις αρθρώσεις, ενοχλήσεις στους οφθαλμούς και επώδυνη ούρηση.

Το σύνδρομο αυτό καλείται σύνδρομο Reiter και μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια και να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα που είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Το σύνδρομο Reiter παρουσιάζεται μόνο σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση (HLA B27). Αν κάποιος προσβληθεί από σιγκέλλωση είναι απίθανο να προσβληθεί από τον ίδιο τύπο σιγκέλλας ξανά για αρκετά χρόνια.

 

 

Πηγή:typosthes