Επιστήμονες ανακάλυψαν άγνωστο τμήμα του ανοσοποιητικού μας
«Συμβαίνει σε όλο το σώμα μας»
Μια συναρπαστική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από το Ισραήλ: Ο άγνωστος μηχανισμός ανοσίας που μας επιτρέπει να έχουμε άμυνα ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλώνοντας πως είναι «χρυσωρυχείο» πιθανών αντιβιοτικών.
Όπως διαβάζουμε στο BBC, οι έρευνες τους έδειξαν πως ένα μέρος του σώματος που είναι γνωστό για την ανακύκλωση πρωτεϊνών έχει μια μυστική λειτουργία που μπορεί να εκτοξεύσει ένα οπλοστάσιο χημικών ουσιών που σκοτώνουν βακτήρια.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές εξηγούν πως αυτή η ανακάλυψη μεταμορφώνει την κατανόησή μας για το πώς προστατευόμαστε από τις λοιμώξεις, ενώ δίνει το έναυσμα για έναν νέο κύκλο αναζήτησης αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των σουπερ-βακτηρίων που αντιστέκονται στα σημερινά μας φάρμακα.
Η ανακάλυψη επικεντρώνεται στο πρωτεάσωμα – μια μικροσκοπική δομή που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Ο κύριος ρόλος του είναι να τεμαχίζει τις παλιές πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν για τη δημιουργία νέων.
Όμως μια σειρά πειραμάτων, που παρουσιάζονται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι το πρωτεάσωμα ανιχνεύει πότε ένα κύτταρο έχει μολυνθεί από βακτήρια.
Στη συνέχεια αλλάζει δομή και ρόλο. Αρχίζει να μετατρέπει τις παλιές πρωτεΐνες σε όπλα που μπορούν να σχίσουν το εξωτερικό στρώμα των βακτηρίων και να τα εξολοθρεύσουν.
«Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, γιατί μέχρι σήμερα δεν ξέραμε καν ότι αυτό συνέβαινε. Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό ανοσίας που μας επιτρέπει να έχουμε άμυνα ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις», σημειώνει η καθηγήτρια Yifat Merbl. «Συμβαίνει σε όλο το σώμα μας, σε όλα τα κύτταρα και δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία πιθανών φυσικών αντιβιοτικών».
Η ερευνητική ομάδα πέρασε από μια διαδικασία που ονόμασαν «dumpster diving» για να βρει αυτά τα φυσικά αντιβιοτικά.
Δοκιμάστηκαν σε βακτήρια που αναπτύσσονταν στο εργαστήριο και σε ποντίκια με πνευμονία και σήψη. Οι ερευνητές είπαν ότι είχαν αποτελέσματα συγκρίσιμα με ορισμένα καθιερωμένα αντιβιοτικά. Και όταν οι ερευνητές πήραν κύτταρα στο εργαστήριο και απενεργοποίησαν το πρωτεάσωμα, ήταν πολύ πιο εύκολο να μολυνθούν με βακτήρια όπως η σαλμονέλα.
«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι πρόκειται για μια εντελώς ανεξερεύνητη διαδικασία με την οποία παράγονται μόρια κατά των μικροβίων μέσα στα κύτταρά μας».
Οι ερευνητές προειδοποιούν ωστόσο ότι η μετατροπή αυτού του προϊόντος σε μια νέα πηγή αντιβιοτικών, αποτελεί μια ιδέα που «χρειάζεται ακόμη να δοκιμαστεί» και θα πάρει χρόνο.
Πηγή:dnews