Αν αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές θα χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ανίατων νευρολογικών παθήσεων

Ονομάζεται Toxoplasma gondii και είναι ένα παράσιτο με κύριο ξενιστή του τις γάτες που εντοπίζεται μέσα σε 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως.

Βρίσκει καταφύγιο κατά βάση στον εγκέφαλο καθώς και σε άλλα όργανα. Ερευνητική ομάδα τροποποίησε γενετικά αυτό το παράσιτο δημιουργώντας μια εκδοχή του η οποία θα μπορεί να μεταφέρει φάρμακα στον εγκέφαλο ώστε να γίνεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η επιχείρηση θεραπείας διαφόρων παθήσεων.

Πολλά φάρμακα είναι δύσκολο να χορηγηθούν στον εγκέφαλο επειδή το ευαίσθητο όργανο προστατεύεται από μια σφιχτή μεμβράνη γνωστή ως αιματοεγκεφαλικός φραγμός, που επιτρέπει μόνο επιλεγμένες ουσίες να περάσουν από την κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς του.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός παρέχει άμυνα έναντι παθογόνων και τοξινών που προκαλούν ασθένειες και μπορεί να υπάρχουν στο αίμα μας. Το φράγμα είναι ιδιαίτερα αδιαπέραστο από μεγάλα μόρια συμπεριλαμβανομένων πολλών πρωτεϊνών.

Αντίθετα ο μονοκύτταρος οργανισμός T. gondii παρακάμπτει εύκολα την ασφάλεια του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν το παράσιτο καταπίνοντας το και αυτό στη συνέχεια μεταναστεύει στον εγκέφαλο μόνο του ή με τη βοήθεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν εμφανή συμπτώματα ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά μια μειοψηφία μπορεί να αναπτύξει προβλήματα υγείας.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Microbiology» οι ερευνητές δημιούργησαν το τροποποιημένο παράσιτο έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει φορτίο συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πρωτεϊνών και συσκευασιών πολλαπλών πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα και στη συνέχεια να απελευθερώνει τα φορτία τους στα κύτταρα.

Η ομάδα πραγματοποίησε με επιτυχία αυτή την προσέγγιση σε δοκιμαστικούς σωλήνες, σε ποντίκια και σε μικροσκοπικά μοντέλα του ανθρώπινου εγκεφάλου γνωστά ως εγκεφαλικά οργανοειδή.

Οι στόχοι
Σε περίπτωση που η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων όπως οι νόσοι Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και το σύνδρομο Rett που η εμφάνιση τους συνδέεται με δυσλειτουργίες πρωτεϊνών και η αντιμετώπιση του προβλήματος στη πηγή του αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους επιστήμονες που αναζητούν εναγωνίως λύσεις.

Η ερευνητική ομάδα έχει επικεφαλής επιστήμονες του φημισμένου Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) αλλά η πλειοψηφία της αποτελείται από επιστήμονες της εταιρείας Epeius Pharma η οποία αναπτύσσει αυτήν την τεχνολογία για μελλοντική χρήση σε ασθενείς.

 

 

Πηγή:naftemporiki