Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανακάλυψαν ότι η πρωτεϊνική υπομονάδα AP2A1 μπορεί να παίζει ρόλο στη μοναδική δομική οργάνωση των γηρασμένων κυττάρων.

Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα στην αγορά που ισχυρίζονται ότι αποκαθιστούν τη νεανική όψη μειώνοντας τις ρυτίδες και συσφίγγουν το πρόσωπο.

Τι θα γινόταν όμως αν η γήρανση μπορούσε να αντιστραφεί σε κυτταρικό επίπεδο;

Ερευνητές στην Ιαπωνία φέρεται να ανακάλυψαν τον τρόπο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cellular Signaling από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα προσδιορίζει μια βασική πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη μετάβαση μεταξύ των «νεαρών» και των «παλαιών» κυτταρικών καταστάσεων.

Καθώς το σώμα γερνάει, τα γηρασμένα κύτταρα -ηλικιωμένα, λιγότερο ενεργά κύτταρα- συσσωρεύονται σε διάφορα όργανα.

Αυτά τα κύτταρα είναι μεγαλύτερα από τα νεότερα και εμφανίζουν δομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αλλοιωμένης οργάνωσης των ινών καταπόνησης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κίνηση και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους.

«Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτά τα γηρασμένα κύτταρα μπορούν να διατηρήσουν το τεράστιο μέγεθός τους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Pirawan Chantachotikul.

«Μια ενδιαφέρουσα ένδειξη είναι ότι οι ίνες του στρες είναι πολύ πιο παχιές στα γηρασμένα κύτταρα από ότι στα νεαρά κύτταρα, υποδηλώνοντας ότι οι πρωτεΐνες σε αυτές τις ίνες βοηθούν στη διατήρηση του μεγέθους τους».

Για να διερευνήσουν αυτή την πιθανότητα, οι ερευνητές εξέτασαν την πρωτεϊνη AP2A1 (Adaptor Protein Complex 2, Alpha 1 Subunit).

Η AP2A1 είναι μια πρωτεΐνη που ρυθμίζεται προς τα πάνω στις ίνες στρες των γηρασμένων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ινοβλαστών, που δημιουργούν και διατηρούν τα δομικά και μηχανικά χαρακτηριστικά του δέρματος και τα επιθηλιακά κύτταρα.

 

 

Πηγή:dnews