Επιστολή στην Υπ. Πολιτισμού: Την αναβάθμιση της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, ζητά Επιτροπή Πολιτών
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη
Παρασκευή 10/05/2024
ΘΕΜΑ: Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σε συνέχεια του προηγούμενου υπομνήματος σχετικά με την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας (ΕΜΑΜ), που παραδώσαμε στο ΥΠΠΟ στις 04/03/2024 με Αριθμό Πρωτοκόλλου ΑΠ 93041/04-03-2024 (με 172 υπογραφές μελών-κατοίκων της Ελλάδας και του εξωτερικού), σας παραδίδουμε εκ νέου συμπληρωματικό αίτημα, δια μέσου του οποίου ζητούμε συνολικά ως μέλη της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας Πολιτών τα εξής:
1. Να ανακηρυχθεί ο εν λόγω χώρος της ΕΜΑΜ σ’ ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό Μουσείο με αλλαγή του σχετικού ΦΕΚ λειτουργίας, με πλήρες ωράριο και απαιτούμενη στελέχωση. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η πιστοποίηση των Μουσείων της Ηπείρου: Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Νικόπολης.
2. Τα εκθέματα της βόρειας Πιερίας που φυλάσσονται και εκτίθενται ακόμη και σήμερα στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Δίου να επιστραφούν στο Μακρύγιαλο, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος τόπος στέγασης για όλα αυτά.
3. Να μεταφερθούν στην ΕΜΑΜ όλες οι σκόρπιες αρχαιότητες που βρίσκονται σε παραπήγματα και παλιές αποθήκες στο Μακρύγιαλο Πιερίας.
4. Επειδή δεν προβλέφθηκε η πρόσληψη αρχαιοφυλάκων στην ΕΜΑΜ και φέτος, ζητάμε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας να κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο για να ελεγχθεί αν περιορίζονται μόνο τα αιτήματά τους για το αρχαίο Δίον και το κάστρο του Πλαταμώνα ή αν ζητάνε και για την ΕΜΑΜ υπαλλήλους.
5. Να πραγματοποιηθεί ο ευπρεπισμός και καλλωπισμός του εξωτερικού χώρου της ΕΜΑΜ.
6. Να τοποθετηθεί ευδιάκριτη δίγλωσση πινακίδα έξω από την ΕΜΑΜ , καθώς ο υπάρχων μουσαμάς (banner) που βρίσκεται στην είσοδο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αναγκαία προβλεπόμενη σήμανση. Επίσης, ζητούμε να αναγράφεται πού είναι η ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ στο κτίριο. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν προσφορές από κάποια μέλη της Πρωτοβουλίας για να χρηματοδοτήσουν τη σήμανση του κτιρίου.
7. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας να προβάλλει το μουσειακό χώρο του Μακρυγιάλου Πιερίας στην ιστοσελίδα της, καθώς επί του παρόντος δεν γίνεται καμία απολύτως σχετική αναφορά.
8. Να έρθει κλιμάκιο του ΥΠΠΟ προκειμένου να γίνει επίβλεψη του χώρου και καταγραφή των ήδη υφισταμένων ευρημάτων και έλεγχος όλων όσων λείπουν.
Οφείλουμε να σας επισημάνουμε πως το τελευταίο δίμηνο έχουμε αρχίσει να γνωστοποιούμε το ζήτημα συνολικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω συνεντεύξεων σε ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και μέσω αναρτήσεων σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως Παράλλαξη κλπ.
Για το θέμα έχουν γίνει ήδη επερωτήσεις-αναφορές στη Βουλή, αναγνωρίζουμε ότι αυτά αποτελούν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση που θέλουμε, αλλά εν συνόλω οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποιούν, γιατί δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας.
Το ενδιαφέρον όλων των πολιτών για την περίπτωσή μας είναι δεδομένο από τη στιγμή που συγκεντρώσαμε ονομαστικές συμμετοχές τις οποίες συμπεριλάβαμε στο προηγούμενο υπόμνημα που σας καταθέσαμε. Αφορά όχι μόνο την τοπική μας κοινωνία, αλλά ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων που εκτείνεται από τους απλούς ιδιώτες μέχρι και καθηγητές Πανεπιστημίων, όπως συνταγματολόγους, δημόσιους υπαλλήλους, αποφοίτους του ΕΚΔΔΑ κτλ.
Η αναγνώριση του χώρου σε πλήρες Μουσείο δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος στο Υπουργείο, από τη στιγμή που ο χώρος πληροί πλέον όλες τις δέουσες προδιαγραφές προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα πλήρως λειτουργικό Μουσείο με ότι αυτό συνεπάγεται από τις προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις.
Είναι πολύ αρνητικό για τον τόπο μας να βρίσκεται σε ένα τέτοιο κομβικό σημείο ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, τη Βεργίνα και το Δίον και να μην εντάσσεται στο μουσειακό χάρτη της χώρας, παραγνωρίζοντας έτσι την ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική συνδρομή του στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό φυσικά συνεπάγεται και ιδιαίτερο κόστος και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Η μέχρι τούδε λειτουργία του χώρου δεν εξασφαλίζει εν ολίγοις πλήρες ανταποδοτικό όφελος για την περιοχή μας, ούτε στον πολιτιστικό, αλλά ούτε και στον τουριστικό τομέα.
(Δελτίο τύπου)