Επιστρέφοντας από τη δράση «Η ποίηση ταξιδεύει… στην Κωνσταντινούπολη»
Έληξε με επιτυχία η δράση ποιητών από τη Β. Ελλάδα (Θεσ/νίκη, Πέλλα και Πιερία) με τίτλο «Η ποίηση ταξιδεύει… στην Κωνσταντινούπολη», που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια οδικής εκδρομής κατά το διάστημα 11 – 14/10/2019, όπου πήραν μέρος και μέλη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας (Ευγενία Κορτσάρη, Ευαγγελία Κοφινά και Γιώτα Τσερτεκίδου) με τη συνοδεία συγγενών και φίλων.
Η δράση αποτέλεσε συνέχεια δύο προηγούμενων σιδηροδρομικών (που πραγματοποιήθηκαν η μεν πρώτη τον Ιούνιο του 2017 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης με ανοιχτή εκδήλωση ενώ η δεύτερη τον Ιούνιο του 2018 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσ/νίκης), με σκοπό τη συγκέντρωση βιβλίων των ποιητών αλλά και λογοτεχνικών βιβλίων για δανειστικές βιβλιοθήκες. Η ιδέα της Μ. Ποπκιώση -ποιήτριας από τα Γιαννιτσά- βρήκε θερμούς υποστηρικτές στα μέλη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και στους φίλους που προσφέρθηκαν να δωρίσουν βιβλία τους στα ελληνικά σχολεία της Πόλης και της Πριγκήπου, όπως και έγινε.
Το πρωινό της Κυριακής 13/10/2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με ιδιωτικό σκάφος στην Πρίγκηπο, πρωτεύουσα των Πριγκιποννήσων, όπου η αποστολή παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου και έγινε δεκτή με θέρμη από τον πατέρα Διονύσιο που πρόσφερε στους ποιητές ιστορικό βιβλίο για τη Μητρόπολη και εικονίτσα του Αγίου Δημητρίου, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκιποννήσων. Ακολούθησε κέρασμα με χειροποίητα εδέσματα και αναψυκτικά στο προαύλιο του Ι. Ναού και γνωριμία με μέλη της τοπικής ελληνικής κοινότητας. Η υπεύθυνη του Δημοτικού Σχολείου κυρία Αγνή Νικολαΐδου καλοδέχτηκε τους επισκέπτες και μοίρασε τα βιβλία στους νεαρούς μαθητές που χάρηκαν ιδιαίτερα.
Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων ποιητών που φιλοξενήθηκε στο χώρο συνεδρίων του ξενοδοχείου (Klas Hotel). Αποτελούνταν από ελληνικής πλευράς από τους ποιητές της Πιερίας, από τη Θεσ/νίκη Ιωάννα Αμπατζή, Λιλίκα Αρνάκη, Φωτεινή Ψιρολιόλιου και Μάτα Παπαϊωάννου, επίσης από την Πέλλα Μαρία Ξανθοπούλου και Μαρία Ποπκιώση. Από τουρκικής πλευράς ποιητές με καταγωγή από την Κων/πολη (FATMA GULNUR BAGRIYANIK, HATICE DOKMAN, ΝURCAN ELVER, DILEK ISCEN AKISIK, GULUS GULIZAR, MESUT SENOL).
Οι απαγγελίες των ποιημάτων έγιναν στη μητρική γλώσσα του καθενός, με θέμα ελεύθερο στα ποιήματα ενώ είχε προηγηθεί αποστολή όλων μεταφρασμένων στα αγγλικά. Οι ποιητές παρουσιάστηκαν εναλλάξ και ο Μesut Senol (καθ. Παν/μίου, γλωσσολόγος, μεταφραστής, ποιητής) ανέλαβε να μεταφράζει στα τουρκικά καθώς από ελληνικής πλευράς η Ιωάννα Αμπατζή, εκπαιδευτικός-ποιήτρια, στα ελληνικά. Η ιδιαίτερη βραδιά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους, ποιητές και φίλους και έληξε με συναισθήματα θαυμασμού, αγάπης, συναδέλφωσης καθώς διαπιστώθηκε ότι η ποίηση μπορεί να ταξιδεύει και να ενώνει τους ανθρώπους με κοινές αξίες!
Προσφέρθηκε καφές και τσάι από το ξενοδοχείο και κάλυψαν την εκδήλωση δημοσιογραφικά ο Αντώνιος Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος-blogger (ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ) από τα Γιαννιτσά και ο Ευάγγελος Πέππας, ραδιοφωνικός παραγωγός (Poet’s radio), ποιητής, κάτοικος Κων/πολης και ψάλτης στην Αγία Ευφημία.
Την επομένη, πριν την αναχώρηση για Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Οικ. Πατριαρχείο, όπου μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος ασφαλείας. Μετά το προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο, έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο του Ζωγραφείου, που παρέλαβε ελληνικά βιβλία λογοτεχνίας και παραδοσιακά δώρα από την Ελλάδα, προσφορά των ποιητών και των φίλων. Επίσης δωρίθηκαν βιβλία στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου προθυμοποιήθηκαν να τα πάνε μέλη της ομάδας καθώς ο χρόνος ήταν περιορισμένος.
Ακολούθησαν επισκέψεις στη Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών και Παναγία των Βλαχερνών με ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού εκεί ψάλθηκε για πρώτη φορά το «Τη Υπερμάχω».
Ευχαριστίες θερμές οφείλονται στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος κο Γεώργιο για τις επαφές με την ελληνική κοινότητα της Πριγκήπου. Επίσης, στα μέλη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και στους φίλους που ενίσχυσαν με κάθε μέσο το σκοπό που τέθηκε, προσφέροντας βιβλία τους να ταξιδέψουν για την ενίσχυση των δανειστικών βιβλιοθηκών των ελληνικών σχολείων και αυτοί είναι:
Άγγελος Αγγελίδης, φυσικός-πρόεδρος ΕΝΩΣΥΠ-ποιητής, Βιβλιοπωλείο και εκδόσεις «μάτι», Γεωργία Κακαλοπούλου, συγγραφέας, Βιβή Κοντοπούλου, συγγραφέας, Χαρούλα Κωνσταντινίδου, μεταφράστρια- blogger, το ζεύγος Ιγνάτιου & Νένας Μεϊμάρη που διευθύνουν το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για οικονομική και εκπαιδευτική ανάπτυξη, Αργύρης Ολοκτσίδης, χημικός-ποιητής και Ιωάννης Σιδηρόπουλος, δικηγόρος-ποιητής.
Επιστρέφοντας, ξεκίνησαν τα σχέδια, πρώτα ο Θεός, για την επόμενη δράση της ομάδας…
Ευγενία Κορτσάρη
Γ. Γραμματέας ΕΝΩ.ΣΥ.Π-ποιήτρια