Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, μόλις λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους πολίτες του. Έκανε λόγο για «πόλεμο του πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας». Υποσχέθηκε στους πολίτες της χώρας πώς όσοι βρίσκονται πίσω από το αιματοκύλισμα θα εντοπιστούν. «Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ Αυστριακών και μεταναστών», διαμήνυσε και τόνισε πως «πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

Σύσσωμη η αυστριακή κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Η χώρα δεν είναι εξοικειωμένη με τρομοκρατικά χτυπήματα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τη στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν ασφυκτικά γεμάτοι κόσμο. Ούτε ότι στα κοινωνικά δίκτυα ανέβηκαν συγκλονιστικά βίντεο που αποτύπωναν την φρικτή βία.

 

http://twitter.com/BaruchSandhaus/status/1323379954973855746?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323379954973855746%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1061493%2Fepithesi-sti-vienni-se-sok-i-austria-peripou-20000-video-anevikan-sta-social-media%2F

 

Μακρόν και Κουρτς θα ηγηθούν κατά της τρομοκρατίας

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για 20.000 βίντεο, το 20% των οποίων έχει ήδη αξιολογηθεί από τις αρχές. Η επίθεση έγινε σε έξι σημεία κοντά στον δρόμο, όπου βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης. Στην ίδια συναγωγή, το 1981, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 18. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα που επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες. Αυτή ήταν μέχρι σήμερα η μεγαλύτερης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση που είχε βιώσει η χώρα.

Σε αντίθεση με το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, η Βιέννη είχε μείνει στο απυρόβλητο. Οι αρχές είχαν κατορθώσει να αποτρέψουν επιθέσεις. Τον περασμένο Αύγουστο συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα ως ύποπτο επίθεσης εναντίον του ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς. Από την αρχή της διαμάχης Μακρόν-Ερντογάν, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε σπεύσει να υποστηρίξει τον Γάλλο ηγέτη. Πλέον, δεν χωράει αμφιβολία ότι Κουρτς και Μακρόν θα ηγηθούν κατά της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού, ανεβάζοντας αισθητά τους τόνους κατά της Τουρκίας του Ερντογάν. Υπό αυτό το κλίμα, η μετριοπάθεια του Βερολίνου και της Άνγκελα Μέρκελ εκ των πραγμάτων παραμερίζεται.

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr