Επτά Έλληνες φοιτητές του ΑΠΘ «χτυπάνε» πρωτιά σε διαγωνισμό του ΜΙΤ
Με ένα βιολογικό σύστημα που ρυθμίζει πρωτεΐνες του οργανισμού συμμετέχει ερευνητική διεπιστημονική φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον διαγωνισμό iGEM του ΜΙΤ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Ένα βιολογικό σύστημα, που επιτυγχάνει σταθερή και ρυθμιζόμενη έκφραση των επιθυμητών πρωτεϊνών του οργανισμού (π.χ, ινσουλίνη), σχεδίασε η ερευνητική διεπιστημονική φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης iGEM Thessaloniki και με αυτό θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) 2018. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται ετησίως από το ΜΙΤ ( Massachusetts Institute of Technology) και απευθύνεται σε φοιτητές με στόχο το σχεδιασμό και την τροποποίηση βιολογικών συστημάτων και διατάξεων για την επίλυση μείζονων σύγχρονων προβλημάτων.
Οι επτά φοιτητές της ομάδας iGEM Thessaloniki, χρησιμοποιώντας τεχνικές συνθετικής βιολογίας, σχεδίασαν το συγκεκριμένο βιολογικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη θεωρία ελέγχου της μηχανικής συστημάτων και επιτυγχάνει σταθερή και ρυθμιζόμενη έκφραση των επιθυμητών πρωτεϊνών του οργανισμού (πχ ινσουλίνη) ανεξαρτήτως εξωτερικών και εσωτερικών επιδράσεων. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα και στη βιομηχανία, ενώ έχει πολλές προεκτάσεις σε τομείς όπως η υγεία και η θεραπευτική, η παραγωγή προϊόντων ζύμωσης κ.ά.
Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, η ομάδα θα κάνει μια ομιλία με θέμα «Συνθετική βιολογία και εφαρμογές στην Φαρμακευτική» κατά τη διάρκεια του 18ου φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMApoint, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, από τις 11:30 έως τις 12:30, στην κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου.
Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωάννης Αλεξόπουλος (τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ), Αλέξανδρος Γιαννόπουλος (τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Υβόννη Γιαννούλα (τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Παντελής Κυριακίδης (τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Γρηγόριος Κυρπιζίδης (τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) Παναγιώτης Καρατάκης (τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ και Υβόννη Ξεσφύγγη(τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ). Επιβλέποντες καθηγητές είναι ο Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ο Γεώργιος Μόσιαλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και η Δήμητρα Ντάφου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ.
«Η συνθετική βιολογία είναι ένας σύγχρονος επιστημονικός κλάδος, που συνδυάζει κλασικές τεχνικές μοριακής βιολογίας με αρχές της μηχανικής με στόχο τόσο την επίλυση μείζονων προβλημάτων όσο και την προώθηση της επιστημονικής έρευνας. Στην υγεία και τη φαρμακευτική η συνθετική βιολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φαρμακομορίων από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς (π.χ., αρτεμισινίνη από ζύμη), για την εντοπισμένη χορήγηση φαρμάκων (π.χ., καρκινικοί όγκοι) και πολλά άλλα (καταπολέμηση αντίστασης σε αντιβιοτικά, ανοσοθεραπεία και γονιδιακές θεραπείες, ανάπτυξη εμβολίων κλπ)», τονίζει η Υβόννη Γιαννούλα μιλώντας εκ μέρους της ομάδας iGEM Thessaloniki .
«Με το σύστημα που δημιουργήσαμε πετύχαμε σταθερή και ακριβή έκφραση των πρωτεϊνών εξαλείφοντας κάποιους από τους παράγοντες αβεβαιότητας των βιολογικών συστημάτων. Δηλαδή επιτυγχάνουμε σταθερή έκφραση πρωτεϊνών καθιστώντας την ανεξάρτητη από τον αριθμό των πλασμιδιακών αντιγράφων που υπάρχουν μέσα στα βακτήρια» προσθέτει η κ. Γιαννούλα.
Στόχος της ομάδας iGEM Thessaloniki, η οποία συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο και εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο project εδώ και έξι μήνες, είναι να ξεχωρίσει στο Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2018. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε ως φοιτητικός στο MIT, το 2003 στη Βοστόνη, και πλέον αποτελεί θεσμό προσελκύοντας ετησίως στην τελική φάση περισσότερους από 5.400 συμμετέχοντες από κορυφαία πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Η iGEM Thessaloniki είναι η δεύτερη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η πρώτη ελληνική ομάδα iGEM Greece 2017 απέσπασε χρυσό μετάλλιο και υποψηφιότητα για το «Best Therapeutics Project Award».
Πηγή: newsit.gr