Όλοι έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας όταν πρόκειται για τα σπίτια μας. Είτε διπλώνουμε τις πετσέτες είτε γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων, πιθανότατα θεωρούμε τον τρόπο μας τον «σωστό» τρόπο. Αλλά όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν μερικά αντικείμενα στο σπίτι που πιθανότατα χρησιμοποιούμε λάθος.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην παρακάτω λίστα για να μάθουμε εάν είμαστε ένοχοι για κατάχρηση οποιουδήποτε από αυτά τα κοινά είδη οικιακής χρήσης.

1. Ξύλο για να κόβουμε το ψωμί

Εάν η κουζίνα μας (όταν την αγοράσαμε) συνοδεύτηκε από μια πτυσσόμενη πλάκα από ξύλο ενσωματωμένη σε πάγκο, πιθανότατα να υποθέσαμε ότι ήταν σανίδα για κοπή και τεμαχισμό προϊόντων καθώς μαγειρεύουμε.

Αλλά σύμφωνα με το Country Living ο αρχικός σκοπός δημιουργίας τους ήταν να επεκταθεί ο πάγκος, ώστε να υπάρχει χώρος για ζύμωμα ψωμιού. Θα μπορούσαμε (επίσης) να το χρησιμοποιήσουμε για να κόψουμε ψωμί. Αλλά να κόψουμε και λαχανικά; Οχι.

Παρόλο που μπορεί να μην ζυμώνουμε ψωμί (εκτός αν αυτό έγινε χόμπι πανδημίας), δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ξύλινες επιφάνειες για κοπή. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν πολλά κι η υγρασία μπορεί να προκαλέσει στρέβλωση και μούχλα. Αντ ’αυτού, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουμε τη δική μας με μια σύγχρονη έκδοση από ξύλο σφενδάμου, η οποία είναι φυσικά αντιμικροβιακή και αντέχει τις ουλές μαχαιριών.

 

2. Συρτάρι κάτω από τον φούρνο μας

Το συρτάρι που βρίσκεται κάτω από το φούρνο μας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για την αποθήκευση ειδών κουζίνας με περίεργο σχήμα. Εκτός κι αν αυτό το συρτάρι έχει συγκεκριμένη χρήση και μπορεί να μην προορίζεται καθόλου για αποθήκευση.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε μερικές ενδείξεις για να μάθουμε τον σκοπό του. Εάν ο φούρνος μας έχει ρύθμιση για ένα «συρτάρι θέρμανσης», τότε αυτό ακριβώς έχουμε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσουμε για να διατηρήσουμε το φαγητό ζεστό ή να ζεστάνουμε τα πιάτα ενώ τελειώνουμε την προετοιμασία του γεύματος.

Εάν αυτό το συρτάρι μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο ταψί (παρά συρτάρι, τότε) είναι πιθανότατα η ψησταριά του φούρνου μας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για φρυγάνισμα ή σοτάρισμα του φαγητού πριν το σερβίρουμε. Συνήθως, συρτάρια – ψησταριές βρίσκονται σε φούρνους αερίου.

Τέλος, εάν το συρτάρι είναι πραγματικά ένας μεγάλος κενός χώρος, πιθανότατα προορίζεται για αποθήκευση. Στην πραγματικότητα, είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να αποθηκεύσουμε σκεύη από χυτοσίδηρο… Ωστόσο, ας αποφύγουμε την αποθήκευση πλαστικών αντικειμένων εδώ τα οποία μπορεί να παραμορφωθούν ή να λιώσουν.

3. Βεντούζα απόφραξης

Αυτή η βεντούζα που βρίσκεται δίπλα στην τουαλέτα σε περίπτωση, εεεε, επείγουσας κατάστασης, μάλλον δεν είναι η σωστή για την δουλειά. Η τυπική περίπτωση με ένα κόκκινο, σε σχήμα κουδουνιού, κύπελλο έχει σχεδιαστεί για να ξεμπλοκάρει νεροχύτες και μπανιέρες.

Η χρήση αυτής της βεντούζας δεν θα είναι πολύ αποτελεσματική στις τουαλέτες. Για αυτή τη δουλειά, χρειαζόμαστε ένα ειδικό εργαλείο τουαλέτας, το οποίο έχει μια φλάντζα στο άκρο που ταιριάζει άνετα στο άνοιγμα, όπως αναφέρει η Popular Mechanics.

4. Ανεμιστήρας οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι πραγματικά σχεδιασμένοι για χρήση όλο το χρόνο, βοηθώντας μας να εξοικονομήσουμε κόστος ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε την κατεύθυνση που περιστρέφονται..

Το χειμώνα, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τον ανεμιστήρα να περιστρέφεται δεξιόστροφα. Αυτό τραβά τον αέρα προς τα πάνω, προς την οροφή, μετατοπίζοντας τον θερμότερο αέρα που ανέβηκε και ωθώντας τον προς τα κάτω προς τους τοίχους και το πάτωμα. Ας το κρατήσουμε στην χαμηλότερη ταχύτητα για να αποφύγουμε τυχόν ψύξη του ανέμου.

Το καλοκαίρι, ο ανεμιστήρας μας θα πρέπει να περιστρέφεται αριστερόστροφα για να βελτιώνει τη ροή του αέρα και να δημιουργεί αεράκι. Συνήθως μπορούμε να βρούμε τον διακόπτη για να αλλάξουμε την κατεύθυνση του ανεμιστήρα μας στο περίβλημα της «μηχανής» του ανεμιστήρα.

5. Φορτιστής κινητού τηλεφώνου

Οι μπαταρίες κινητών τηλεφώνων φαίνεται να «πεθαίνουν» στις πιο δύσκολες στιγμές. Για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια σταθερή φόρτιση όλη την ημέρα, πιθανότατα αφήνουμε το τηλέφωνό μας συνδεδεμένο στον φορτιστή όλη τη νύχτα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να κάνει την μπαταρία του τηλεφώνου μας λιγότερο αποτελεσματική.

Δεν είναι δυνατή η υπερφόρτιση μιας μπαταρίας κινητού τηλεφώνου. Αλλά το να το να παραμένει το κινητό μας συνδεδεμένο στον φορτιστή και μετά το 100% προκαλεί κάτι που είναι γνωστό ως «χρέωση φορτίου». Καθώς το τηλέφωνό μας χάνει φυσικά λίγη φόρτιση, ο φορτιστής συνεχώς το ξεπερνά για να διατηρεί μια πλήρη μπαταρία. Αυτό πιέζει την μπαταρία, οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος για το τηλέφωνό μας και μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου.

6. Ανοξείδωτα ταψιά

Προτιμάμε την ευκολία ενός αντικολλητικού ταψιού έναντι του ανοξείδωτου. Ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να είναι μακράς διαρκείας και μη τοξικός, αλλά μπορεί επίσης να είναι εφιάλτης στον καθαρισμό του.

Όπως αποδεικνύεται, μπορούμε να επεξεργαστούμε (σ.σ. με χρήση λαδιού πριν την μαγειρική) τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα όπως τα άλλα. Κάτι τέτοιο θα τα καταστήσει πολύ εύκολα στο μαγείρεμα και στο καθάρισμά τους, ενώ θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις αμφισβητήσιμες χημικές ουσίες που καλύπτουν αντικολλητικά σκεύη.

Απλώς, ας επικαλύψουμε το τηγάνι μας με λάδι που έχει υψηλό σημείο καπνού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια έως μέτρια υψηλή φωτιά για λίγα λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια απορρίπτουμε την περίσσεια λαδιού. Για να αποφύγουμε το πλύσιμο ας προσπαθήσουμε να το σκουπίσουμε μετά από κάθε χρήση αντί να το τρίψουμε με σαπούνι και νερό.

7. Ρολά χαρτιού τουαλέτας

Το καυτό ζήτημα για το αν πρέπει να είναι πάνω ή κάτω επιτέλους μπορεί να διευθετηθεί. Σύμφωνα με απεικονίσεις από ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του 1891, ο εφευρέτης των κυλίνδρων χαρτιού τουαλέτας πρότεινε να πέσει το πτερύγιο πάνω από το ρολό.

Τα πλεονεκτήματα της ανάρτησης του ρολού με αυτόν τον τρόπο είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το τέλος και να ξετυλίξουμε. Επιπλέον, είναι λίγο πιο υγιεινό, καθώς το άκρο διατηρείται μακριά από τον τοίχο του μπάνιου.