Εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, οι άνθρωποι προσπαθούν τακτικά να αποκρυπτογραφήσουν τις επικεφαλίδες των ειδήσεων τεχνολογίας προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει -και τι πρόκειται να συμβεί- στο μέλλον της εκάστοτε βιομηχανίας. Είναι πιθανώς σωστό αν πούμε μάλιστα ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο σχετικά με τα τεχνολογικά νέα.

Από τη διαρκή μεταβολή των δεδομένων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τις καινοτομίες που έχουν μετατρέψει τις online αγορές σε «εύκολη υπόθεση», η τεχνολογία είναι πλέον έτοιμη να αλλάξει για πάντα τη ζωή μας. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα παίζουν πια σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, ξεκουραζόμαστε, απολαμβάνουμε τη διασκέδασή μας ή ακόμη ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας. Οι καταναλωτές και οι εταιρείες της επόμενης μέρας θέλουν να γνωρίζουν ποια είναι τα νέα επιτεύγματα που θα αλλάξουν το μέλλον και παρακάτω παρουσιάζουμε τις τεχνολογίες που θα ρυθμίσουν το παιχνίδι, καθώς θα επηρεάσουν και τις δύο πλευρές στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σίγουρα πρώτη στη λίστα, αφού προσφέρει τρομακτικά οφέλη αλλά αντιμετωπίζει και προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί. Η ηθική πλευρά της χρήσης της έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και σχολιασμού, αφού υπάρχουν πάντοτε ρίσκα για τους καταναλωτές, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα. Η βιομηχανία εξακολουθεί να συζητάει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά και τις οδηγίες και τους κανονισμούς που πρέπει να επιβληθούν, προκειμένου η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει περισσότερο ασφαλής σε ό,τι αφορά στη διαχείριση δεδομένων.

Σε δεύτερο επίπεδο, πάντως, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα καταναλωτισμού. Η διαχείριση όλων των αγορών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τους καταναλωτές που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να καλύψει κενά που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με άλλον τρόπο.

Για κάθε περίσταση, ωστόσο, υπάρχει η ανάγκη της ενέργειας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δείχνουν ότι σε πολύ σύντομο διάστημα, οι μπαταρίες θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα καινοτομίας, αφού οι κατασκευαστές έχουν φτάσει στο σημείο να τις βελτιώνουν με γοργούς ρυθμούς. Οι απαιτήσεις των συσκευών είναι μεγάλες στον τομέα της διάρκειας και της ταχύτητας φόρτισης, αλλά οι κλιματικές αλλαγές απαιτούν διαφορετική διαχείριση της κατάστασης και οι μπαταρίες της επόμενης γενιάς αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα.
Η κατανάλωση ενέργειας αφορά φυσικά και τους εργαζόμενους που πλέον δουλεύουν από απόσταση. Η τηλεργασία αποτελεί σημείο αναφοράς για δισεκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία δύο χρόνια και οι νέες συνθήκες απαιτούν την εναρμόνιση των τεχνολογικών επιτευγμάτων με τις ανάγκες της εποχής, με προϊόντα που θα αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων και θα κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο έτος.

Ένας άλλος τομέας που απασχολεί τις εταιρείες τεχνολογίας είναι η Εικονική Πραγματικότητα και η Επαυξημένη Πραγματικότητα. Οι δύο δημοφιλείς υπηρεσίες αναμένεται να εισβάλλουν στις online αγορές, αφού μειώνουν την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων και κάνουν πιο άμεση την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών. Τα ΙΚΕΑ για παράδειγμα ετοιμάζονται να λανσάρουν εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας, όπου οι υποψήφιοι πελάτες θα μπορούν να βλέπουν τον κατάλογο προϊόντων «τοποθετώντας» τα αντικείμενα στον χώρο τους με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας.

Υπάρχει, επίσης, η πεποίθηση ότι το internet ετοιμάζεται να συναντήσει τους μεγαλύτερους σχεδιαστές προκειμένου να λανσάρει τον «έξυπνο ρουχισμό». Για παράδειγμα, τα μαγιό μπορούν να αποκτήσουν αισθητήρες για αυξημένη ακτινοβολία UV προκειμένου να ενημερώνει τον κάτοχο για ενδεχόμενη υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τα αθλητικά παπούτσια να βελτιώνουν την τεχνική τρεξίματος του κατόχου τους ή τα παραδοσιακά παπούτσια να καταγράφουν την κινητικότητα ασθενών με Πάρκινσον. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα «έξυπνα γυαλιά» RayBan βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Τέλος, όλο και περισσότεροι άνθρωπο σε όλον τον κόσμο αδυνατούν να θυμηθούν τους προσωπικούς κωδικούς τους, καθώς πολλά πράγματα γίνονται πια online. Η τεχνολογία έχει καλύψει ένα μέρος του κενού με τους password managers, οι οποίοι όμως φαίνεται ότι θα εξαφανιστούν καθώς πλέον περνάμε στην εποχή της επαλήθευσης λογαριασμών χωρίς κωδικούς. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να προστεθούν οι εταιρικοί λογαριασμοί, καθώς το μοντέλο των βιομετρικών συνδέσεων που χρησιμοποιούνται στη χρήση των κινητών αποτελεί οδηγό για όλους τους τομείς ασφάλειας.

 

Πηγή:newsit.gr