Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026. Χαράτσι αναμένεται και στα πλαστικά ποτήρια του καφέ.
Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα, προβλέπει μεταξύ των άλλων και την επιβολή τέλους -προσδιορίζεται στα 4 λεπτά συν ΦΠΑ για τα πλαστικά ποτήρια όπως π.χ. του καφέ, και τους περιέκτες τροφίμων που διατίθενται σε τελικά σημεία πώλησης (μαγαζιά delivery καφέ, καντίνες, εστίαση κτλ) κι όχι σε σούπερ μάρκετ.
Μέσω αυτής της κίνησης επιχειρείται να περιοριστεί η χρήση αυτών των προϊόντων. Σημειώνεται ότι καθημερινά «καταναλώνονται” 1 εκατομμύριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης «έχουμε 1 εκατ. κυπελλάκια του καφέ κάθε μέρα, 2,5 δισ. κάθε χρόνο μπουκάλια. Το 80% της ρύπανσης στις θάλασσες οφείλεται στα πλαστικά. Κι από αυτό το 80% το 50% προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης”.
Εκτός από την επιβολή τέλους στη χρήση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και ανταμοιβή στους καταναλωτές που επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια στα τελικά σημεία πώλησης. Επί της ουσίας πρόκειται για επέκταση του συστήματος ανταμοιβής που ισχύει σήμερα με τις γυάλινες φιάλες μπύρας ή κάποιων κωδικών αναψυκτικών.
Σε ό,τι αφορά στα πλαστικά μπουκάλια, τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα και τα μπουκάλια πρέπει να φτιάχνονται από ανακυκλωμένο πλαστικό. Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο έως το 2025 και από 30% έως το 2030.
Εν τω μεταξύ έως τον Ιανουάριο του 2023 προβλέπεται ότι θα έχουν θεσπιστεί συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για δύο νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά προϊόντα και τα αλιευτικά εργαλεία και για άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων (κυπελλάκια ποτών, περιέκτες τροφίμων, περιέκτες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα, λεπτές σακούλες μεταφοράς, υγρά μαντιλάκια και μπαλόνια).
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, έως στις 5/6/2023 θα πρέπει να δημιουργηθούν τα ειδικά συστήματα που θα αναλάβουν την ανακύκλωση συσκευασιών.
Πηγή: dikaiologitika.gr