Πώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις σπο τους εργαζόμενους που ψάχνουν εργασία. Τι είναι η εφαρμογή jobmatch.

Μέσα στον Απρίλιο, θα ενεργοποιηθεί μία νέα πλατφόρμα για την κάλυψη των 50.000 κενών θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Πρόκειται για μία εφαρμογή της ΔΥΠΑ όπου θα υποβάλλεται αίτηση τόσο από τον εργοδότη πρις αναζήτηση εργαζόμενου όσο και από τον εργαζόμενο προς αναζήτηση θέσης εργασίας. Ειδικότερα ο εργαζόμενος αφού κατεβάσει την εφαρμογή jobmatch από το App Store ή το playstore και ολοκληρώσει το προφιλ του, μπορεί να διαμορφώσει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, όπως:

– τι επαγγέλματα θέλει και μπορεί να κάνει

– σε ποιο ωράριο

– σε ποια περιοχή

– σε τι εύρος μισθού

Από την άλλη πλευρά οι εργοδότες μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν άμεσα αντιστοίχηση (match) με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους.

Στην συνέχεια εφόσον υπάρξει αντιστοίχηση εργαζόμενου με εργοδότη άμεσα θα κλείνεται ραντεβού για συνέντευξη είτε μέσω βιντεοκλήσης είτε τηλεφωνικά σε λιγότερο από 4 λεπτά.

Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή από την ΔΥΠΑ για τους κλάδους προσωρινής αλλά και μόνιμης εργασίας για εστίαση και τουρισμό η οποία αν και εφαρμόζεται για πρώτη φορά με αίτηση εργαζόμενου έχετε εφαρμοστεί ξανά μόνο για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια καθώς πριν δύο χρόνια οι τότε υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχαν ανακοινώσει πλατφόρμα της ΔΥΠΑ όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις έπρεπε να δηλώσουν τις κενές θέσεις που έχουν, αλλά και τις ειδικότητες. Τότε η πλατφόρμα δεν είχε καμία ανταπόκριση από τους εργοδότες οι οποίοι δεν μπήκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Στόχος ήταν να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Ελλείψεις στον τουρισμό
Το υπουργείο Εργασίας ψάχνει να καλύψει τις ελλείψεις που φτάνουν τις 50.000 επιβεβαιώνοντας το πρόεδρο των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό Γιώργο Χότζογλου που κάνει λόγο για 60.000 κενές θέσεις εργασίας.

Οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται καθώς πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας παραιτούνται από τις θέσεις εργασία τους.

Σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίζονται να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο, ενώ στην Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας.

Οι ελλείψεις προσωπικού που εκτιμάται από τον κ. Χότζογλου ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν φτάνουν τις 60.000 και αφορούν κυρίως σε σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες.

Όπως όλα δείχνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό εγκαταλείψουν τον κλάδο καθώς ακόμη και το επίδομα ανεργίας στους 2.500 εποχικά εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί ενώ έχουν κάνει τις αιτήσεις του από τον Οκτώβριο, με την λήξη της προηγούμενης τουριστικής σεζόν.

«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν είναι πια ευκαιριακά εργαζόμενοι. Είναι καταρτισμένοι εργαζόμενοι υψηλού επιπέδου, που στηρίζουν την λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας…

Δυστυχώς με την τρίμηνη επιδότηση οι περισσότεροι αδυνατούν να εξασφαλίσουν εισόδημα στις οικογένειές τους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και πολλοί εξαναγκάζονται τελικά να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους…

Έχουμε προτείνει στα αρμόδια υπουργεία να γίνει έστω αναλογικό το επίδομα ανεργίας και να υπολογίζεται με βάση τον χρόνο που εργάζεται ο καθένας τους καλοκαιρινούς μήνες» αναφέρει ο κ. Χότζογλου.

«Φέτος έχουμε επίσης αρνητικές ενδείξεις. Υποβλήθηκαν μειωμένες κατά 34% οι αιτήσεις επαναπρόσληψης, που συμπληρώνονται κάθε Ιανουάριο. Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που εργάστηκαν πέρυσι στον τουριστικό κλάδο και φέτος γυρνάνε την πλάτη», εξήγησε ο κ. Χότζογλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζητούν επανειλημμένα την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία, την απονομή του επιδόματος μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες την καθολική εφαρμογή των ΚΣΣΕ που έχουν κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτικές από το Υπουργείο Εργασίας, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και τέλος άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και προστασία των εργαζομένων από παράλογες εργοδοτικές απαιτήσεις (π.χ. οι καμαριέρες δεν γίνεται να καθαρίζουν 25 – 30 δωμάτια την ημέρα).

Οι λόγοι που δεν πάνε οι εργαζόμενοι είναι:
– οι χαμηλοί μισθοί και η εργοδοτική παραβατικότητα

– πολλοί εργαζόμενοι δεν άντεξαν τα τελευταία χρόνια να μην εργάζονται και να λαμβάνουν 534 ευρώ το μήνα λόγω κορονοϊού

– και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται τους μήνες που δεν εργάζονται να μένουν χωρίς μισθό.

 

 

Πηγή:dnews