Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ εξήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, για το ερχόμενο Φθινόπωρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ εξήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, για το ερχόμενο Φθινόπωρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, ο κος Σκυλακάκης δήλωσε πως «τα νέα προγράμματα Εξοικονομώ, που θα έρθουν μέσα στο φθινόπωρο. θα στηρίζονται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης, διότι μια από τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε στα Εξοικονομώ είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, γιατί η οικονομική απόδοση των σχετικών παρεμβάσεων στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο ελκυστική από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο ίδιος τόνισε πως «γι’ αυτό και χρειάζονται οι βαθμοημέρες, που εισήχθησαν για πρώτη φορά στην ενεργειακή μας πραγματικότητα κατά την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν σχεδιάσαμε το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες ανά γειτονιά».

Μιλώντας για το νέο μοντέλο των νέων «Εξοικονομώ» ο κος Σκυλακάκης σημειώνει στη συνέντευξη του ότι πρόκειται για άσκηση που «είναι δύσκολη και υψηλής τεχνικής δυσκολίας» και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια σημειώνει ότι:

«Το πρόβλημα της Ελλάδας όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι ότι το κόστος της θέρμανσης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, διότι έχει πιο ήπιες καιρικές συνθήκες σε ένα μεγάλο κομμάτι της. Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε επενδύσεις που ενδεχομένως να αυξήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα αντί να το μειώσουν.

Κινδυνεύουμε, δηλαδή, να έχουμε κλιματικά αρνητικές επενδύσεις. Αν κάνουμε μια μεγάλη επένδυση για μόνωση μιας κατοικίας ή ενός καταστήματος σε μια θερμή περιοχή, αυτή προσθέτει C02 κατά την υλοποίησή της, μέσω των εργασιών που θα γίνουν και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια διασφάλιση ότι το C02 που προστίθεται άμεσα θα είναι μικρότερο σε σχέση με την εξοικονόμηση του C02 σε βάθος χρόνου.

Αν έχεις ένα σύστημα με φθηνό ηλεκτρισμό που θα προέρχεται κατά 80% από ΑΠΕ -άρα και με μικρές εκπομπές CC>2- και η ψύξη του κτιρίου γίνεται, κατά κύριο λόγο, με ηλεκτρική ενέργεια και κάποιος έχει δαπανήσει πάρα πολύ C02 για να μονώσει το κτίριο για λόγους θέρμανσης, τότε ποιο είναι το κλιματικό και περιβαλλοντικό όφελος της επένδυσης;

Αυτή είναι μια άσκηση, ένας έλεγχος που πρέπει να κάνουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γιατί δεν μπορεί να κάνουμε πολιτικές εξοικονόμησης που να μην έχουν σημαντικά θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο».

 

Πηγή:dnews