Έρχονται αλλαγές για φωτοβολταϊκά σε σπίτια και επιχειρήσεις
Διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους
Νέα δεδομένα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θέλουν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν (καταναλωτές/αυτοπαραγωγοί) διαμορφώνει η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η απόφαση εισάγει το σχήμα net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για νοικοκυριά και εμπορικούς καταναλωτές που θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα.
Οσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μέχρι σήμερα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με βάση το υφιστάμενο σχήμα net-metering, την περίσσια ενέργεια τη διέθεταν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και μπορούσαν να τη συμψηφίσουν με καταναλώσεις σε διάρκεια τριών ετών, οπότε γινόταν και η τελική εκκαθάριση.
Με το νέο σχήμα net-billing, η περίσσια ενέργεια (δηλαδή, η ενέργεια που δεν θα ιδιοκαταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται) θα πωλείται στην τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες που θα εγχέεται στο δίκτυο.
Με την εισαγωγή του σχήματος net-billing στην αυτοπαραγωγή, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν με τα προηγούμενα μοντέλα που εφαρμόστηκαν, καθώς ο ταυτοχρονισμός, πλέον, της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.
Οι οικιακοί καταναλωτές για την πώληση της ενέργειάς τους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα εκπροσωπούνται από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος θα παίζει τον ρόλο του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) χωρίς χρέωση.
Οι εμπορικοί καταναλωτές θα διαθέτουν την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγουν μέσω ΦοΣΕ έναντι αμοιβής. Επιπλέον οι αυτοπαραγωγοί θα μπορούν να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAS) και αντίστοιχα ο προμηθευτής ή ο ΦοΣΕ θα μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης.
Οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θα θεωρούνται επιτηδευματίες και έτσι δεν θα υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού.
Στην περίπτωση που ο σταθμός ΑΠΕ του αυτοκαταναλωτή ανήκει σε τρίτο πρόσωπο, το οικονομικό αποτέλεσμα της εγχυθείσας ενέργειας ή της πλεονάζουσας ενέργειας για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, η οποία πωλείται στην αγορά, θα μπορεί να έχει ως ωφελούμενο το τρίτο πρόσωπο, κάτοχο του σταθμού ή τον αυτοπαραγωγό ακολουθώντας τη διμερή μεταξύ τους συμφωνία.
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), λόγω της μη ύπαρξης οργανωμένης αγοράς, η πλεονάζουσα ενέργεια πληρώνεται στον αυτοπαραγωγό με τιμή (€/MWh) η οποία ισούται με την ειδική τιμή αγοράς (ΕΤΑ) τεχνολογιών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, και εκκαθαρίζεται από τον Διαχειριστή των ΜΔΝ (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), σε καθένα από τα ηλεκτρικά συστήματα ΜΔΝ, σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα ΜΔΝ.
Σε κοινόχρηστους χώρους
Η υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση διευκολύνει επίσης την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς μειώνεται στο 51% η αναγκαία συναίνεση των συνιδιοκτητών του κτιρίου, από 100% που είναι σήμερα. Παράλληλα, εξειδικεύει τις ρυθμίσεις για συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου (δηλαδή, σε πολυκατοικίες και επαγγελματικά κτίρια με εμπορικά καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις) με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).
Προβλέπει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων.
Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
Στην περίπτωση του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται θα μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε kVA).
Στην περίπτωση του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στο 200% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.
Η υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση φέρνει όμως αλλαγές και στο καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) το οποίο με την υπογραφή της υπό διαβούλευσης υπουργικής απόφασης θα παραχωρήσει τη θέση του στο net-billing.
Η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας ενέργειας στο δίκτυο από προηγούμενες περιόδους καταμέτρησης, σύμφωνα με την απόφαση, συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση έτους, έναντι τριών ετών που ισχύει σήμερα.
Διευκρινίζεται ότι ευάλωτα νοικοκυριά, αγρότες και φορείς γενικής κυβέρνησης μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση του σχήματος ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).
Πηγή:typosthes