Αισιόδοξα σε σχέση με το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα μελέτης επιστημόνων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Πατρών, καθώς και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το 34,7% των πρώην «θεριακλήδων» Ελλήνων έχει κόψει το κάπνισμα τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της διακοπής του καπνίσματος. Προεξάρχον το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο… 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.058 ατόμων στο Νομό Αττικής και η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Internal and Emergency Medicine», περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Μάλιστα, από το παραπάνω ποσοστό, δύο στους πέντε κατάφεραν να διακόψουν και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, γεγονός πλήρως ενθαρρυντικό σε σχέση με τις βλαπτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τους επιστήμονες που υλοποίησαν την έρευνα.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 52,3% των πρώην καπνιστών, διέκοψε το κάπνισμα πριν από το 2011. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (98,2%) δεν χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άλλη εναλλακτική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, καθώς δεν υπήρχαν στην αγορά εκείνη την περίοδο.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο πετυχημένη χώρα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη, ο κύριος ερευνητής της και γιατρός στο Ωνάσειο, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Οι ατμιστές στην πλειοψηφία τους (62,2%) είναι πρώην καπνιστές. Ενα ποσοστό 36,2% των ατμιστών είναι νυν καπνιστές, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας. Το 1,7% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι μη καπνιστές.

Οι ερωτηθέντες σε σημαντικό ποσοστό (32,7%) θεωρούν ότι το άτμισμα σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό. Ωστόσο, ένα όχι αμελητέο ποσοστό (25,5%) υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το ίδιο βλαπτικό με το συμβατικό. Το ποσοστό αυτό στον πληθυσμό των καπνιστών του δείγματος ανέρχεται σε 28,6%.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα τόνισαν οι γιατροί που συνέταξαν τη μελέτη, ότι η πρωταρχική κίνηση ενός καπνιστή που επιθυμεί τη διακοπή του καπνίσματος είναι να προσπαθήσει να το κόψει χωρίς υποκατάστατα. Είτε μόνος είτε απευθυνόμενος σε κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος δημόσιου νοσοκομείου.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν, ένας καπνιστής αποπειράται κατά μέσο όρο οκτώ φορές το χρόνο να διακόψει μόνος το κάπνισμα. Οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος συνιστώνται αφού δεν έχει καταφέρει κάποιος να διακόψει εντελώς το κάπνισμα.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr