Έρευνα: Gen Z και millennial αγχώνονται όλο και περισσότερο για το μέλλον στην εργασία τους
Ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά ζητήματα και για το πώς θα εξελιχθεί η σταδιοδρομία τους.
Άγχος κατακλύζει τους εργαζομένους της Gen Z και των millennials, καθώς σκέφτονται το μέλλον τους στον τομέα της δουλειάς, όπως δείχνει μελέτη.
Σύμφωνα με την Bain & Company, οι νέοι – ειδικά εκείνοι από προηγμένες οικονομίες – ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά ζητήματα και για τη σταδιοδρομία τους. Περίπου το 61% των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών ανησυχούν περισσότερο για τα οικονομικά, την ασφάλεια της εργασίας και την αποτυχία να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Bain, ενώ το 40% όσων ήταν 35 ετών και άνω συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 20.000 εργαζόμενοι και περισσότερα από 100 άτομα έδωσαν συνέντευξη. Οι ερωτηθέντες προέρχονταν από 10 χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία και Νιγηρία. Μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Αλλά δεν αισθάνονται όλοι οι νέοι εργαζόμενοι απελπισμένοι για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα, εκείνοι στις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται να έχουν διαφορετική εμπειρία. «Σύμφωνα με την έρευνά μας, το 81% των εργαζομένων στις αναδυόμενες αγορές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ζωή τους θα ήταν καλύτερη σε 5 έως 10 χρόνια από τώρα, σε σύγκριση με μόνο 63% στις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανέφερε η έκθεση.
Οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα παλεύουν με την «επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της ανισότητας και τον περιορισμό προσιτών κατοικιών σε ολόκληρη τη Δύση», ανέφερε η έκθεση του Bain. Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει φτάσει σε «συντριπτικά επίπεδα» — το 37% στην Ισπανία, το 29% στην Ιταλία και το 19% στη Γαλλία είναι άνεργοι, αναφέρει η έκθεση. Αυτοί οι παράγοντες έχουν κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Η έρευνα από την Bain & Company έδειξε επίσης ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι από προηγμένες οικονομίες μπορεί να κερδίζουν λιγότερα από τις προηγούμενες γενιές.
«Οι πιθανότητες επίτευξης απόλυτης ανοδικής κινητικότητας – το να κερδίζει κανείς περισσότερα από τους γονείς του – είναι οι χαμηλότερες στις ΗΠΑ για οποιαδήποτε γενιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε η έκθεση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, διευρύνεται, επίσης, το χάσμα αποδοχών μεταξύ των νέων εργαζομένων που εισέρχονται σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και εκείνων που δεν το κάνουν. Ωστόσο, περίπου το 40% των πρόσφατων αποφοίτων κολεγίου κατέληξαν σε δουλειές που δεν απαιτούν από αυτούς να έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με πληροφορίες CNBC
Πηγή: lifo.gr