«Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς», αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στη σχετική έρευνα.

 

Μελέτη των διακεκριμένων καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα η οποία αποδεικνύει ότι η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με Covid 19 εκτός ΜΕΘ είναι υπεύθυνη για θνητότητα κατά 87%, φαίνεται πως ανατρέπει τα όσα είχε αναφέρει προ 14 ημερών περίπου ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο περίπου εβδομάδες, απαντώντας στην αντιπολίτευση για το θέμα αυτό, είχε πει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για θνητότητα εκτός ΜΕΘ και ζήτησε εάν υπάρχουν στοιχεία να κατατεθούν.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη των καθηγητών Λύτρα και Τσιόδρα, εμπεριέχει στοιχεία από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Μάϊο του 2021, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης, γνώριζε ήδη από τον περασμένο Μάϊο.

Χθες, 14 Δεκεμβρίου 2021, ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter ανέφερε, ότι «μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης της μελέτης, για να τη διαβάσουν όλοι», προσθέτοντας, ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

«Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’ αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras εγώ βοήθησα με την υλοποίηση, επισημαίνει ο κ. Λύτρας, προσθέτοντας ακόμη, ότι «Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο @STsiodras κι εγώ, είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία».

Μεταξύ των ευρημάτων είναι τα εξής:

  • Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.
  • Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
  • Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

 

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Από το Μάιο γνώριζε για την «έκρηξη» θνητότητας εκτός ΜΕΘ

Τα σκληρά μηνύματα του καθηγητή Θ. Λύτρα

Σε άλλα μηνύματά του στο Twitter, ο κ. Λύτρας επισημαίνει ακόμη:

«Εφ’ όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/ επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.

 

Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Τι λένε οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

Ωστόσο να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκαν με έμφαση στην λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υπερασπιζόμενοι και τον ρόλο τους, αλλά και τους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

 

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΕΕΘ κυρία Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε ότι σήμερα σε όλη τη χώρα διαθέτουμε 1.280 κλίνες ΜΕΘ, προερχόμενες, από στρατιωτικά, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

 

Διευκρίνισε δε, ότι ένας ασθενής εκτός ΜΕΘ, παραμένει σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μετά από μερικές ώρες, ή μία ημέρα, μεταφέρεται στην Μονάδα.

 

Αναφορικά με τη θνητότητα, η πρόεδρος της ΕΕΘ, επεσήμανε ότι η θνητότητα από COVID είναι πολύ υψηλή σε όλο τον κόσμο και οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Ο μέσος όρος θνητότητας στις ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας, κυμαίνεται μεταξύ 50% με 60% σύμφωνα με την κυρία Μαρία Θεοδωρακοπούλου. Επίσης στο πρώτο πανδημικό κύμα, ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε κλίνη ΜΕΘ ήταν γύρω στις 15 μέρες, ενώ στο δεύτερο με τρίτο πανδημικό κύμα, αυξήθηκε σε 20 μέρες.

 

Και τα τρία μέλη του Δ.Σ. Κοτανίδου, Θεοδωρακοπούλου και Μπέκος, αναφέρθηκαν εμφατικά στην ανάγκη στελέχωσης του συστήματος με Εντατικολόγους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό σε μια μονάδα ΜΕΘ εργάζονται 30 υγειονομικοί, ενώ στην Ελλάδα μόλις 10 με τρεις νοσηλευτές ανά ένα κρεβάτι.

 

Επίσης, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, στις ΜΕΘ της χώρας είχαν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.

Υπογράμμισαν ακόμη, ότι:

«Δεν υπάρχει πιο προσβλητικό και απαξιωτικό πράγμα από έναν εντατικολόγο, να λέγεται ότι κάνει επιλογή ασθενών για μία κλίνη ΜΕΘ. Στόχος των εντατικολόγων, είναι οι ασθενείς να βγουν από τη Μονάδα λειτουργοί με ποιότητα ζωής και όχι φυτά. Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή».

Διαβάστε εδώ την έρευνα

Πηγή : cnn.gr