Εργαζόμενοι: Ποιες επιχειρήσεις «βάζουν» 6ήμερη εργασία – Οι κλάδοι, οι νέοι μισθοί
Οι δηλώσεις για το 6ήμερο αναμένεται ότι θα αυξηθούν – Mέχρι πότε μπορούν να το δηλώσουν
Εργασία 6 ημερών δήλωσαν περίπου 1.600 επιχειρήσεις κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου που επιτρέπει σε εταιρίες συγκεκριμένων κλάδων να απασχολούν το προσωπικό τους εκτάκτως γα 6 βάρδιες την εβδομάδα, εφόσον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, οι προαναγγελίες για την 6η μέρα εργασίας προέρχονται από επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν το καθεστώς των εναλλασσόμενων βαρδιών και οι οποίες δραστηριοποιούνται στον παραγωγικό τομέα της χώρας.
Οι προαναγγελίες έγιναν από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και επισκευαστικό κλάδο, στην παραγωγή ενέργειας (διυλιστήρια,. κ.λπ.), στους κλάδους τροφίμων και ποτών
, κ.λπ.
Περιορισμοί
Το εξαήμερο όπως αποδεικνύεται και από τις 1.600 επιχειρήσεις που το εφάρμοσαν κατά την πρώτη εβδομάδα ισχύος του μέτρου, δεν αφορά όλους τους κλάδους ούτε έχει γενική εφαρμογή.
Ο νόμος 5023/2023 που προβλέπει την 6η μέρα θέτει περιορισμούς που αποκλείουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 330.000 επιχειρήσεις με προσωπικό, προκύπτει ότι οι 1.600 που πήγαν στο 6ήμερο αποτελούν μόνον το 0,5%.
Οι δηλώσεις για το 6ήμερο αναμένεται ότι θα αυξηθούν, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κάνουν την προαναγγελία μια μέρα πριν τη χρήση της 6ης μέρας αλλά και απολογιστικά, εντός του ίδιου μήνα, για όλα τα Σάββατα που θα απασχολήσουν εκτάκτως το προσωπικό τους.
Στο τέλος Ιουλίου δηλαδή μπορεί οι επιχειρήσεις που μπήκαν στο εξαήμερο να είναι περισσότερες από τις 1.600 που έκαναν χρήση του μέτρου το πρώτο Σάββατο 6 Ιουλίου.
Ποιες αφορά
Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως η βιομηχανία καθώς και επιχειρήσεις που είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, (με 3 βάρδιες ημερησίως των 8 ωρών η κάθε μία).
Δεν αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικές εταιρίες, ενώ προβλέπεται ρητή απαγόρευση στο νόμο για ξενοδοχεία και εστίαση.
Το νέο σύστημα εφαρμόζεται σε εργαζομένους με 5νθήμερη εργασία και η απασχόληση για την 6η μέρα αποφασίζεται από τον εργοδότη δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μια επιπλέον μέρα της εβδομάδας, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που επικαλείται για την επιπλέον μέρα εργασίας.
Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 ως ένα μέτρο αποτροπής των φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς η πρακτική που ακολουθούσαν πολλές επιχειρήσεις, ήταν να «εφαρμόζουν» την 6ήμερη εργασία παρανομώντας και χωρίς να καταβάλουν το κόστος για την έξτρα ημέρα εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ανά 4μηνο με 6ήμερο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 48ωρο που ορίζεται από τη νομοθεσία.
Πόσο αυξάνεται ο μισθός
Η αμοιβή για την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση ημερομισθίου 40%. Η εργασία δεν θα υπερβαίνει το 8ωρο και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες.
Αν η 6η μέρα εργασίας παρέχεται σε ημέρα αργίας ή την Κυριακή ο εργαζόμενος θα παίρνει και την προσαύξηση 75% συν το 40%, δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις (6ήμερο με Κυριακή ή σε μέρα Αργίας) η αμοιβή προσαυξάνεται κατά 115%.
Για παράδειγμα, μισθός 1.200 ευρώ τον μήνα με 5νθήμερο, ανεβαίνει στα 1.505 ευρώ με το 6ήμερο.
Και αν η 6η μέρα κατά τη διάρκεια του μήνα πέσει σε Κυριακή ή άλλη αργία, τότε η αμοιβή ανεβαίνει στα 1.600 ευρώ. Αν η εργασία παρέχεται κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση ημερομισθίου 25%.
Πηγή:typosthes