«Έργο πνοής» 1 εκατ. ευρώ παρέδωσε ο ΤΑΡ σε αγροτικές κοινότητες του Έβρου
O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAPAG) παρέδωσε το μεγαλύτερο –έως τώρα– κατασκευαστικό έργο από τα «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ | Ανάπτυξη Τοπικών Υποδομών», συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση τμήματος 1,6 χλμ. του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων. Για τη συγκεκριμένη δράση ο ΤΑΡ συνεργάστηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που πρότεινε προς υλοποίηση το σχετικό έργο, και με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φερών-Πέπλου που λειτουργεί και διαχειρίζεται το δίκτυο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί ο ΤΑΡ στην Ελλάδα.
Το αρδευτικό δίκτυο που εξυπηρετεί τις αγροτικές κοινότητες Πέπλου και Κήπων έχει κατασκευαστεί προ 20ετίας. Λόγω παλαιότητας είχε υποστεί βλάβες σε διάφορα σημεία του με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, γεγονός που είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διεξαγωγή των καλλιεργητικών εργασιών. Και μάλιστα, σε μία περιοχή όπου η γεωργία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους περίπου 1.200 κατοίκους.
Για την πραγματοποίηση του απαιτητικού αυτού τεχνικού έργου, ο ανάδοχος φορέας υλοποίησης του ΤΑΡ διεξήγαγε το 2018 μελέτη σκοπιμότητας, την οποία αξιολόγησε και ενέκρινε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο ΤΟΕΒ. Oι πρώτες δοκιμαστικές τομές έγιναν τον Ιούνιο του 2019 και έναν μήνα αργότερα τα συνεργεία ξεκίνησαν τις εργασίες αντικατάστασης. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε τμήμα του κυρίως αγωγού, στον δυτικό και ανατολικό κλάδο, και σε συνδέσεις του με τα υφιστάμενα δευτερεύοντα δίκτυα. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, αλλά και σύγχρονες μέθοδοι εγκατάστασης – όπως η Οριζόντια Κατευθυνόμενη Διάτρηση (Horizontal Directional Drilling).
Στο διάστημα διεξαγωγής των έργων, η ομάδα υλοποίησης ήρθε αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όπωςτον πολύ υψηλό υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες, και τις νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας των εργοταξίων, στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του COVID-19. Παρόλες τις προκλήσεις, ωστόσο, τα συνεργεία κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν το έργο εγκαίρως για τις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτών.
Σχολιάζοντας το αναβαθμισμένο αρδευτικό δίκτυο Πέπλου-Κήπων, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, δήλωσε: Είναι υποχρέωση κάθε Δημοτικής αρχής, όταν υλοποιούνται μεγάλα έργα στην περιοχή της από επιχειρηματικούς ομίλους, να διεκδικεί τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους δημότες. Το έργο της αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων ανταποκρίνεται σημαντικά στις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτών της περιοχής. Μετά την επτάμηνη λειτουργία του δικτύου, ήδη το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο και τεκμηριώνει ότι η συνεργασία μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης και TAP απέδωσε καρπούς, υπέρ των ωφελουμένων κατοίκων στις τοπικές κοινότητες.
Εκπροσωπώντας τους άμεσα ωφελούμενους της πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Βασίλειος Παντελίδης, πρόσθεσε ότι η υλοποίηση και αποπεράτωση του έργου αυτού συνέβαλε στα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, με κυριότερα οφέλη:
– τη μείωση κατά 40% της κατανάλωσης του ρεύματος στο αντλιοστάσιο πιέσεως, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαρροές.
– την αύξηση της πίεσης στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών κατά την αρδευτική περίοδο.
Από την πλευρά του ΤΑΡ, η Βασιλική Σωτηροπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, σημείωσε: Αυτή ήταν μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για μας, διότι στηρίζει ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής. Κι επίσης, διότι επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον έμπρακτο σεβασμό του ΤΑΡ προς την ελληνική γη και τους ανθρώπους που φιλοξενούν τον αγωγό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον ΤΟΕΒ για τη συνεργασία τους, αλλά και την ομάδα του ΤΑΡ και των συνεργατών μας που δούλεψαν σε αυτό το έργο και το παρέδωσαν σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
(Δελτίο τύπου)