Εστίαση: Για τελειωτικό κτύπημα κάνουν λόγο οι φορείς – Ένας στους τρεις στο φάσμα του λουκέτου
Τελειωτικό κτύπημα επιφέρει στην εστίαση το νέο πακέτο μέτρων σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ με τη Μάριον Μιχελιδάκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
«Τα νέα μέτρα μας φέρνουν στην καταστροφή. Μία στις τρεις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, ή να μην ανοίξουν μετά το πέρας της περιόδου συναγερμού» σημείωσε ο κ. Καββαθάς τονίζοντας τα «αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις είναι πολύ κατώτερα των όσων απαιτούνται για την περίσταση αλλά και ακόμη όσων είχαν ληφθεί τις προηγούμενες φορές. «Από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ από τις 700.000 επιχειρήσεις της χώρας μόλις 20.000 πήραν χρήματα. Σημειώνω ότι 70.000 είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο μας».
Επιπλέον μιλώντας στον Αντ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Ευθύμιος Μικές επιχειρηματίας στον κλάδο με παρουσία στη Νάξο και την Αθήνα με το εστιατόριο Musizque Cafe ανέφερε ότι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ στην ουσία δεν υπήρξε για τον κλάδο. Αντί να πάρουν ενισχύσεις που είχαν ανάγκη τα χρήματα αυτά πήγαν σε νεκρά ΑΦΜ ή αλλού» τόνισε και σημείωσε ότι η απόφαση για κλείσιμο της εστίασης οδηγεί σε αδιέξοδο.
«Θα μπορούσε να είχε δοθεί η δυνατότητα για κάποιες ώρες λειτουργίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι προμηθευτές και προμήθειες με κόστος μεγάλο για τις επιχειρήσεις είναι στον αέρα.
«Τουλάχιστον θα έπρεπε να δοθεί μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους τουλάχιστον 5000 για κάθε κατάστημα» ανέφερε ο κ. Καββαθάς που προσέθεσε ότι η εστίαση στοχοποιείται άδικα. « Στα εστιατόρια είναι κάτω από 1% η παραβατικότητα και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη, πλην κάποιες περιπτώσεις στο καλοκαίρι, για μετάδοση του ιού» σημείωσε.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αλλά και της ΓΣΒΕΕ ανέφερε ότι η ζημιά στην απασχόληση αλλά και σε όλη την αλυσίδα αξίας είναι μεγάλη. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι στους 330.000 και αν σκεφτεί κανείς την αλυσίδα αξίας και τον σχετικό πολλαπλασιαστή οι εργαζόμενοι είναι πάνω από το 1 εκατ.» Είναι άλλωστε γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μου συνδέονται με τα μαγαζιά εστίασης, δηλαδή επιχειρήσεις τροφοδοσίας, οινοποιία, ποτοποιίες, ζυθοποιία, βιομηχανία τροφίμων και πρωτογενής τομέας βρίσκονται σε απόγνωση ζητώντας έμπρακτη στήριξη σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Στο μεταξύ επιχειρήσεις τροφοδοσίας με φρέσκα προϊόντα είναι στο κόκκινο, καθώς μάλιστα πολλές από αυτές είναι μικρές. Όπως αναφέρουν στο Reporter.gr στελέχη της αγοράς καθώς ο ΚΑΔ τους δεν εντάσσεται όλο αυτό το διάστημα στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και σε άλλα εργαλεία έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση.
«Αντί να βάζουν μόνο το κριτήριο των ΚΑΔ στο υπ. Οικονομικών καλό είναι να συγκρίνουν τζίρους 2019 με 2020… Αμέσως φαίνεται ποιος έχει και ποιος δεν έχει πρόβλημα… ειδικά όταν κάποιοι παρουσιάζουν μειώσεις τζίρου 90%» αναφέρουν τα ίδια στελέχη μιλώντας στο Reporter.gr προσθέτοντας: «Πρέπει να αναφερθεί και κάπου ότι όσο πληγέντες είναι τα εστιατόρια άλλο τόσο είναι και οι επιχειρήσεις που τα τροφοδοτούν και οι ΚΑΔ τους δεν είναι σε καμία κρατική ενίσχυση. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ δεν είναι επιλέξιμοι, να μπορούν βάση τον οικονομικών στοιχείων και ειδικά τον τζίρο τους, να αποδεικνύουν ότι επλήγησαν να βοηθηθούν».
Παράλληλα ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στο πακέτο 4 αξόνων με μέτρα για την εστίαση που έχει ζητήσει ο κλάδος Όπως είπε η χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων δηλαδή ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, η προώθηση «κουρέματος» οφειλών και δυνατότητας αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε πολλές δόσεις, η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών αλλά και η πλήρης κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος είναι απαραίτητα για να επιβιώσει ο κλάδος.