Μία, σημαντική, εκκρεμότητα απομένει για να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις (υποθήκες), σε μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, κοινωνικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, αλλά απομένει να αποσαφηνιστεί το οριστικό πλαίσιο εποπτείας και αδειοδότησης των οργανισμών μικροπιστώσεων που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Euro2day. Τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, με ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 12 μήνες και μέγιστη τα 10 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει ως αδειοδοτικό και εποπτικό φορέα την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία όμως φαίνεται να μην επιθυμεί την ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω των ενστάσεων που είχε εκφράσει η ΕΚΤ στις αρχές του 2019 για το ζήτημα.

Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται από οργανισμούς που θα συσταθούν για αυτό τον λόγο- π.χ. εταιρείες, φορείς, επιμελητήρια, οργανώσεις- αλλά οι τράπεζες μένουν εκτός, καθώς δεν επιτρέπεται να δανείσουν χωρίς εξασφαλίσεις. Όμως, θα μπορούν να παράσχουν τέτοιου τύπου δάνεια όταν υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Τα δάνεια

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα συσταθούν θα πρέπει να χορηγούν τις εξής μορφές δανείων:

1) Επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις

Ως τέτοιες νοούνται ιδίως:

α) όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ που χορηγούνται είτε για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού,

γ) αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

 

2) Προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις

Ως τέτοιες νοούνται ιδίως προσωπικές πιστώσεις, τακτής λήξης, για:

α) εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ

β) την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν ιδίως την αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:

– ανεργία

– αναστολή ή μείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση

Ποιοι μπορούν να λάβουν δάνεια

1. Δικαιούχοι των επιχειρηματικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι οι εξής:

α) πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

β) φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

γ) ελεύθεροι επαγγελματίες

δ) φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

 

2. Δικαιούχοι των προσωπικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι οι εξής:

α) φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών

β) δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής

γ) ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

 

 

 

Πηγή: euro2day.gr